Toukokuun voittaja: ”Opentunti.fi tuo digitalisaation hyödyn opettajan työhön”

100Stipendia_toukokuu.gif

Opettajia on Suomessa jo pelkästään perusopetuksessa 40 000 ja viikossa suunnitellaan yli miljoona oppituntia – silti arjesta on puuttunut työkalu, jolla voi jakaa omia oppituntejaan, hyötyä muiden ideoista ja muokata niitä edelleen. Tällaista palvelua kehittelee Sovelton 100 koulutusstipendiä -kampanjan toukokuun voittaja Marko Mäenpää.

Sovelton raati päätyi yksimielisesti palkitsemaan Marko Mäenpään toukokuun päästipendillä. Koulutusstipendejä Sovelton kursseille jaetaan joka kuukausi suomalaisille, jotka vievät osaamisellaan Suomea eteenpäin.

Marko Mäenpää ja hänen kollegansa Janne Korsimo Maunun koulusta ovat yhdessä ideoineet, suunnitelleet ja markkinoineet Opentunti.fi-palvelua sekä hakeneet sille rahoitusta. Projektin moottoreina toimiva opettajakaksikko on perustanut palvelun kehittelyä ja ylläpitoa varten yhdistyksen, koska Suomessa ei ole olemassa koulujen yhteisiä ylikunnallisia toimijoita, jotka voisivat auttaa asiassa.

Palvelu ratkoo polttavaa ongelmaa: miten opetuksessa voidaan hyötyä digitalisaatiosta. Vaikka netistä löytyy paljon tietoa, on tietotulvasta vaikeaa ja aikaavievää seuloa ideoita tiettyyn aiheeseen ja tietylle luokka-asteelle.

”Jos opettaja etsii esimerkiksi kasiluokan matikantunnin murtolukuihin uutta tapaa opettaa, niin Opentunti.fi-palvelusta tagien avulla löytää helposti muiden lisäämiä ja suosittelemia vinkkejä”, Mäenpää kertoo.

Palvelun ydin on ideoiden ja tuntisuunnitelmien jakaminen digitaalisesti, koska opetusmateriaalia on paljon tarjolla, mutta tunnin rakentamiseen ja opetuksen toteutukseen tukea on vaikeampi löytää.

Jokaisen ei tarvitse keksiä pyörää itse

Tällä hetkellä monessa kunnassa pähkäillään, miten tuoda digiaika osaksi opetusta siten, että se aidosti edistäisi oppimistuloksia. Mäenpään mukaan kysymys on vaikea. Silti opettajien ja kuntien ei kannata jäädä yksin, vaan jakaa oivalluksia.

”Digiopetuksen ideoita voi Opentunti.fi:ssä jakaa siinä missä perinteisiä käsityö- ja kieltenopetusvinkkejäkin.”

Palvelu on kunnille ilmainen ja kunnan liittäminen palveluun Wilman kautta vie vain puolisen tuntia. Tämän jälkeen opettajat voivat tehdä palvelussa tuntisuunnitelmia ja halutessaan jakaa niitä muille opettajille ja tarvittaessa myös oppilaille.

”Toiveena olisi, että hyvät ideat lähtevät lentoon ja leviävät paljon nopeammin kuin nykyisin, yli kuntarajojen.”

Uutta virtaa tuntien suunnittelusta yhdessä

Opentunti.fi palvelussa voi useampi opettaja työstää tuntisuunnitelmia ja ideoita yhdessä.

”Opettajat ovat siitä poikkeava asiantuntijaorganisaatio, että kollegoiden yhteistyölle on arjessa tosi vähän aikaa. Tämä palvelu laskee ideoiden levittämisen kynnystä ja tuo rohkeutta jakamisen kulttuuriin.”

Opentunti.fi mahdollistaa Mäenpään mukaan esimerkiksi sen, että auskultoivat opiskelijat voivat jatkaa oppituntien suunnittelua yhdessä, vaikka muuttaisivat töihin eri puolille Suomea.

Jo 1 600 jaettua tuntisuunnitelmaa – lisää kuntia mukaan

Alunperin Opentunti.fi perustettiin Ruskon kunnan ja Opetushallituksen hankerahoituksella. Hankkeen loppuessa päätettiin perustaa yhdistys jatkamaan työtä, jotta lupaavaa palvelua voitaisiin kehittää edelleen.

”Teemme tätä palkattomasti oman toimen ohella ja tarkoitus on olla avoin yhteisö. Ideat jatkokehitykseen ovat tervetulleita, jotta palvelu vastaa arjen tarpeeseen”, Mäenpää kertoo.

Opentunti.fi kasvattaa suosiotaan vähitellen, sillä markkinointibudjettia ei ole. Kaksi vuotta toimineeseen palveluun on silti luotu jo tuhansia tunnuksia. Aktiivisia käyttäjiä on satakunta ja tuntisuunnitelmia jaettu julkisesti toista tuhatta.

Tällä hetkellä mukaan on lähtenyt kymmenen kuntaa, Turku suurimpana. Kun palvelulle saadaan tarpeeksi käyttäjiä, myös jatkorahoituksen hakeminen helpottuu. Kehitystyö on jatkuvaa: syksyllä Opentunti.fi saa osaamismerkkijärjestelmän, joka auttaa johtoa kartoittamaan, millaista osaamista opettajat kaipaavat.

”Tavoitteena on saada Opentunti.fi kaikkien Suomen opettajien avuksi”, Mäenpää summaa.

Hän ei ole vielä päättänyt, mihin käyttää voittamansa koulutusstipendin, mutta on varma, että Sovelton laajasta ja kiinnostavasta valikoimasta löytyy hyödyllisiä kursseja.

Huomaathan, että Sovelton stipendejä jaetaan joka kuukausi koko kesän ajan ihmisille, jotka vievät Suomea eteenpäin osaamisellaan. Hae sinäkin stipendiä täällä.

Hae stipendiä