Creative Kilta blogi

Mikä ihmeen chroma key?

Oletko joskus halunnut videoosi erilaisen ympäristön, tai oletko halunnut näyttää esimerkiksi kertojaa videon tai grafiikan edessä? Chroma keyn avulla voit kuvata missä tahansa ja vaihtaa jälkikäsittelyssä taustan tai jonkin kuvassa olevan kohteen joksikin ihan muuksi.

Chroma key -tekniikkaa käytettäessä kuvattavan kohteen, esimerkiksi videossa esiintyvän henkilön, taustalle laitetaan jokin vihreä tai sininen pinta, esimerkiksi kangas. Editointiohjelmassa voit jälkikäteen käyttää chroma key -työkalua ja poistaa taustan värin. Tällöin kuvatusta videosta jää jäljelle vain kankaan edessä ja mahdollisesti sen ympärillä olevat kohteet ja voi korvata taustan millä tahansa kuvalla, grafiikalla tai videolla. Voit ajatella asiaa niin, että poistetun värin kohdalle tulee reikä jonka läpi näkyy mikä tahansa videoraidan alla olevalle tasolle sijoitettu sisältö.

ennen.jpg

”Raakavideo”

jalkeen.jpg

Tässä vihreä tausta on poistettu ja videoraidan alla oleva kuva näkyy ”läpi”.

Ehkä mietit, että miksi juuri sininen tai vihreä? Tämä siksi, että ne ovat sävyjä joita ihmisen ihossa ei juurikaan ole. Jos käyttäisit vaikkapa oranssia taustaa, näkyisi ihmisistä taustan poistamisen jälkeen vain vaatteet ja hiukset.

Kangasta voi käyttää myös muilla tavoilla. Koska kohde voidaan irroittaa taustasta, voit muuttaa kuvatun kohteen sijaintia ruudulla ilman että mikään muu ruudulla liikkuu. Voit laittaa puhujan isoksi keskelle ja sen jälkeen siirtää hänen pieneksi alanurkkaan, jos kuvaan tulee esimerkiksi muuta olennaista joka vie paljon tilaa.

Chroma keytä voi käyttää taustan vaihtamisen tai poistamisen lisäksi myös jonkin kohteen korvaamiseen kuvassa. Jos sinulla on videossa vaikkapa vihreä tyyny, voit poistaa sen ja korvata sen jollain ihan muulla jälkeenpäin. Toki tämä vaatii tarkkaa suunnittelua ja kokeiluakin jotta vaihdettu kohde istuu videon muuhun sisältöön.

Chroma key -tekniikka ei vaadi kallista studiota. Voit käyttää vaikka älypuhelintasi kuvaamiseen ja pari kymppiä maksavaa Chroma key -taustapaperirullaa. Älypuhelimiin löytyy nykyään äppejä, joilla voit poistaa ja korvata taustan. Et siis välttämättä tarvitse kallista videonkäsittelyohjelmaa. Tärkeintä on huomioida taustan tasainen valaiseminen ja se, että pidät kuvattavan kohteen vähintää metrin tai puolitoista irti taustasta jottei vihreä tai sininen väri heijastu kohteeseesi.

Ladataan keskustelua

Jaa artikkeli