Front Kilta blogi

Coaching on elämänmittainen matka

Minulta usein kysytään, miten minusta tuli ammatticoach, joten ajattelin kirjoittaa siitä tässä blogissa pari sanaa. Matkani coachiksi alkoi noin 10 vuotta sitten kysymyksellä ”Miten saisin esimiehet todella oivaltamaan jotain olennaista ja muuttamaan käyttäytymistään?”. Kysyin tätä henkilöstön kehittämispäällikkönä tilanteessa, jossa perinteiset koulutuksen keinot eivät enää riittäneet strategisessa muutostilanteessa – jotain vaikuttavampaa oli löydettävä.

Tuolloin coaching oli Suomessa vielä varsin uutta. Kristiina Harjun Certified Progress Coach® -koulutus, josta ammensin alkutietoni coachingista, teki alalla uraauurtavaa työtä. Suomen Coaching -yhdistyksen Diplomikoulutus varmisti, että olen oikeassa suunnassa. Nälkä kasvoi syödessä ja opiskelin lisää Englannissa CoachU:n sertifiointikoulutuksessa ja amerikkalaisen The Enneagram in Business -gurun Ginger Lapid-Bogdan johdolla. Toin maailmalta takaisin tullessani Suomeen Firework Career Coaching -koulutuksen, jonka avulla koulutin useita kymmeniä coacheja syventämään kykyjään tukea ihmisiä uramuutostilanteissa. Business Coaching Instituten Certified Coach Master® -ohjelma taas nosti tiimi- ja ryhmäcoaching-osaamiseni uudelle tasolle.

Mikään määrä koulutusta ei tee autuaaksi, vain vasta käytännön kokemus harjaannuttaa rautaiseksi ammattilaiseksi. Toiminnalliset taidot ja syvä ymmärrys kehittyvät vain coachatessa ja reflektoidessa esimerkiksi mentor-coachin tai coaching supervisorin kanssa sitä mitä coachatessa oikein tapahtuikaan. Nyt, yli tuhannen coaching-tunnin jälkeen, tuntuu siltä, että olen todella päässyt coaching-ammattilaisena varsinaiseen kehittymisen vauhtiin.

Ammattimaisen coachingin toimiala kehittyy voimakkaasti sekä Suomessa että kansainvälisesti – viimeisimmän International Coach Federationin (ICF) Coaching Studyn mukaan ala kasvaa n. 19% vuosivauhtia globaalisti. Ammattitaitoisen coachin tunnistaa ICF:n sertifioinnista, jonka saaminen ei millään muotoa ole läpihuutojuttu: Sertifiointia haettaessa on oltava tavoiteltavassa tasossa vaadittava määrä ICF:n akkreditoimaa koulutusta, laskutettuja coaching-tunteja sekä mentor-coachingia kokeneemman coachin ohjauksessa. Lisäksi täytyy suorittaa coaching-näyttötutkinto ja päästä läpi kirjallisesta Coaching Knowledge Assessmentistä. Sertifiointiprosessissa ja näyttötutkinnoissa arvioidaan seuraavien coachingin ydinkompetenssien taidokasta käyttöä:

A) PERUSTAN LUOMINEN

1. Eettisten ohjeiden ja ammatillisten vaatimusten noudattaminen

2. Coaching-sopimuksen laatiminen

B) YHTEISTYÖSUHTEEN LUOMINEN

3. Luottamuksen ja läheisyyden rakentaminen

4. Coachaava läsnäolo

C) TEHOKAS VUOROVAIKUTUS

5. Aktiivinen kuuntelu

6. Vahvojen kysymysten esittäminen

7. Suora kommunikaatio

D) OPPIMISEN JA TULOKSELLISUUDEN TUKEMINEN

8. Tietoisuuden herättäminen

9. Toiminnan suunnittelu

10. Suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen

11. Edistymisen ja vastuullisuuden hallinta

Saavutin ensimmäisen tason sertifikaatin, eli Associate Certified Coach (ACC) -nimikkeen vuonna 2009 ja vuonna 2012 olinkin jo Suomen 11:sta Professional Certified Coach (PCC). Matkaa Master-tasolle vielä on mutta hyvä vauhti on päällä! Master-tasolle vaadittavien (2500!) asiakastunnin nakuttamisen ohella toimin ICF:n Suomen jaoksen hallituksessa vastaten mm. sertifiointiasioista, mikä mahdollistaa jälleen uuden näkökulman tähän ammattiin.

Coachina toimimisessa on minulle kyse henkilökohtaisesta kasvusta ja kehityksestä – matkasta, joka ei koskaan pääty. Jotta voi olla hyvä coach, on välttämätöntä tuntea itsensä hyvin; olla tietoinen omista uskomuksistaan, kyetä objektiiviseen ja analyyttiseen reflektioon ja osata luoda toiselle luottamuksellinen ja lämmin tila itsensä kohtaamiseen. On oltava luja luottamus siihen, että ihmisillä on ratkaisun avaimet omissa käsissään – hyvä coach asettuukin tasavertaiseksi coachattavansa rinnalle tutkimaan tulevaisuuden mahdollisuuksia tämän omasta näkökulmasta käsin.

Coaching on minulle elämänmittainen kehittymisen ja kehittämisen tutkimusmatka. Se on henkilökohtaisesti ja ammatillisesti antoisaa, sillä kahta samanlaista prosessia ei eteen tule. Opin jatkuvasti sekä itsestäni että muista, sillä jokainen kohtaamani ihminen on ainutlaatuinen; jokaisella on oma tarinansa kerrottavana, omat haasteet kohdattavana ja omanlaisensa tulevaisuus luotavana. On hienoa olla apuna! Tämä työ on yksinkertaisesti upeaa!

Lähdetkö matkalle kanssani?

Kati Järvinen

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan, ammatticoachingin hyödyntämisen mahdollisuuksia käsittelevään Sovelto Webinaariin 23.11.

Lisätietoja coachingista ja ilmoittautumiset webinaariin »

Jaa artikkeli