Azuren uudet roolipohjaiset sertifioinnit, koulutukset ja siirtymätestit

Azuren uudet roolipohjaiset sertifioinnit, koulutukset ja siirtymätestit
Microsoft julkaisi heinäkuussa 2018 Inspire-tapahtuman yhteydessä tekevänsä muutoksia sertifiointeihin. Syyskuussa järjestetyssä Ignite-tapahtumassa Microsoft kertoi, että muutos tulee tarkoittamaan entistä tarkempia roolipohjaisia koulutuksia ja sertifiointeja. Lisäksi saimme tietää, kuinka muutos tulee vaikuttamaan voimassaoleviin Azure-testeihin ja sertifiointeihin. Aloitetaan kokonaisuuden purkaminen ensiksi käymällä läpi, mitä Microsoft tarkoittaa roolipohjaisuudella.

Miltä uusi roolipohjainen ohjelma näyttää?

Uudet sertifiointeihin johtavat koulutuspolut on muutettu vastaamaan kuutta Microsoftin tunnistamaa roolia, jotka näet alla. Tämä tarkoittaa, että jatkossa koulutus ja testit eivät enää tähtää pilvipalveluiden toimintojen ja palvelujen hallintaan yleisesti, vaan nyt keskitytään tunnistettujen työroolien vaatimien taitojen kouluttamiseen ja testaamiseen.

Uudet roolit:

Azure Administrator
Azure Developer
Azure Solutions Architect
Azure DevOps Engineer
Microsoft 365 Modern Desktop Administrator
Microsoft 365 Enterprise Administrator

Uudet koulutukset ja testit Azure Adminstrator -roolia varten on jo mahdollista suorittaa. Azure Developer ja Azure Solution Architect -testit ovat tätä kirjoittaessa vielä beta-vaiheessa. Kolmen muun (DevOps Engineer, Microsoft 365 Modern Desktop Administrator ja Enterprise Administrator) roolipohjaisen sertifioinnin suorittaminen tulee Microsoftin mukaan mahdolliseksi vielä tämän vuoden aikana.

Kuva: Microsoft Learning blog

Mitä teen seuraavaksi ja kuinka valmistaudun testiin?

Jos olet lukenut tänne asti, haluat varmasti tietää kuinka etenet tässä uudessa roolipohjaisessa ohjelmassa.

Ensiksi sinun tulisi valita oppimispolku, joka vastaa rooliasi tai roolia johon olet tähtäämässä. Valmistaudu testeihin kouluttautumalla esimerkiksi Sovelton Azure-kursseilla. Kun olet valmis testiin, valmistaudu noin kolmen tunnin rupeamaan, joka sisältää 30 minuutin esittelyn, ohjeet ja kommentit. Testissä tulee olemaan 40-60 kysymystä, jotka eivät ole enää pelkästään monivalintaa.

Testit on uudistettu vastaamaan oikeaa osaamista ja mukailevat työelämässä tapahtuvia skenaarioita. Voit mm. näyttää osaamistasi suorituspohjaisessa testauksessa, joka vastaa tapaa jolla työskentelet.

Kuva: Microsoft Learning blog

Siirtyminen vanhasta uuteen – Transition exams?

Transition examit eli suomeksi siirtymätestit on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat osoittaneet taitonsa läpäisemällä 31.12.2018 vanhentuvat Azure 70-532, 70-533 ja 70-535 testit. Siirtymätestit kattavat sellaisen uuden sisällön mitä ei ole käsitelty tarpeeksi aiemmin ja joka on todennäköisesti muuttunut sen jälkeen, kun alkuperäinen testi on tehty. Tämä tarkoittaa siirtymätestin osalta sitä, että se tulee keskittymään tarkemmin roolin vaatimiin tärkeimpiin tehtäviin.

Jos olet suorittanut alla olevat testit 31.12.2018 mennessä (jolloin ne poistuivat käytöstä):
70-533: Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions
70-532: Developing Microsoft Azure Solutions
70-535: Architecting Microsoft Azure Solutions

Voit suorittaa vastaavan siirtymätestin 30.6.2019 mennessä (jolloin nämäkin poistuvat):
AZ-102: Microsoft Azure Administrator Certification Transition
AZ-202: Microsoft Azure Developer Certification Transition
AZ-302: Microsoft Azure Solutions Architect Certification Transition

Azure siirtymätesti

Sovelton testikeskus

Mitä luvassa ensi vuodeksi?

Tutustu Azuren uusiin koulutuksiin täältä: Azure

Pidimme perjantaina 23.11.2018 webinaarin, jossa Mika Seitsonen ja Marika Kotola esittelivät sertifiointiohjelman muutosten taustalla olevat syyt ja avasivat sertifiointiohjelman eri roolien kimurantit kuviot.