Ethän jätä infra-osaamistasi konesaliin – Azure administrator vastaa infra-palveluiden käyttöönotosta ja hallinnasta

Ethän jätä infra-osaamistasi konesaliin – Azure administrator vastaa infra-palveluiden käyttöönotosta ja hallinnasta

Azure on täyttänyt jo pyöreät 10 vuotta ja pilvipalveluiden kasvu jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Kun organisaatio siirtyy pilveen, Azure administrator vastaa usein erityisesti IaaS-palveluiden (Infrastructure as a Service) käyttöönotosta ja hallinnasta. Azure administrator -rooliin opiskelu ja sertifioituminen kannattaa, jotta organisaation infra-osaaminen ei jää konetiloihin ja niissä sijaitsevien fyysisten laitteiden hallintaan. Sovelton johtava konsultti ja Azure-kouluttaja Mika Seitsonen haastaakin miettimään nykyajan vaatimukset täyttävää infra-osaamista:

Jos oma osaamisesi jää omaan konesaliin ja siellä sijaitsevien palveluiden ja (virtuaali)palvelinten ylläpitoon, on hyvin todennäköistä, että lähitulevaisuudessa sinun ja organisaatiosi osaaminen happanee.

Azure administrator -koulutuksessa keskitytään Azuren käyttöönottoon, hallintaan, seurantaan ja vianselvitykseen. Koulutukseen osallistuvalla on hyvä olla ICT-perusosaaminen, mukaan lukien verkot, TCP/IP-perusteet, virtualisointi ja tietoturvan perusteet sekä pilvipalveluiden perusteiden ymmärrys. Myös aiempi PowerShell-osaaminen edesauttaa Azuren hallinnan tehostamisessa ja automatisoinnissa. Avoimeen lähdekoodiin perustuvien palveluiden yhä yleistyessä Azuressa myös esimerkiksi Linux-osaaminen on hyödyllistä.

Koulutuksen aiheiden ja konseptien runsas määrä tiivistettynä neljään päivään haastaa oppijaa ja siksi kurssia vastaavan sertifiointitestin läpäisy vaatiikin käytännön harjoittelemista myös heti kurssin jälkeen. Kurssiin sisältyy Azure Pass, joka mahdollistaa Azuressa harjoittelun maksutta kurssin aikana ja 30 päivän kuluessa kurssin alusta.

Sovelto on järjestänyt useita Azure administrator -koulutuksia myös asiakaskohtaisina toteutuksina, jolloin sisältö on räätälöity täysin asiakkaan tarpeisiin.

Jos organisaation pilvipalveluiden käyttöönotto ja/tai siirtymä hankitaan palveluntarjoajalta, koulutuksissa voidaan keskittyä Azuren valittujen palveluiden hallintaan, seurantaan ja vianselvitykseen. Asiakaskohtaisissa koulutuksissa järjestämme usein myös sertifiointitestin läpäisemiseen tähtääviä sparrauspäiviä.

Valmistaudu sertifiointitestiin harjoitustestillä

Sertifioitumalla Azure administrator -rooliin osoitat osaavasi mm. Azuren tilaustenhallinnan sekä IaaS-palveluiden käyttöönoton ja hallinnan. Sertifiointitesti on erittäin haastava, jos kokemus Azuresta puuttuu täysin. Jotta pääset sinuiksi tietokonepohjaisen testauksen kanssa, voit tehdä harjoitustestin ennen varsinaista sertifiointitestiä verkossa omalta koneeltasi. Microsoft Azure administrator -harjoitustesti MeasureUp AZ-103 valmistaa läpäisemään varsinaisen sertifiointitestin Microsoft AZ-103. Harjoitustesti vastaa oikeata sertifiointitestiä, ja samalla opit myös hahmottamaan yksittäisen kysymyksen vastaamiseen jäävää aikaa ja saat ymmärryksen Microsoftin testien rakenteesta.

Azure-kouluttaja Mika Seitsonen haastaa pohtimaan nykyajan vaatimukset täyttävää infra-osaamista.

Mika ei suosittele osallistumista sertifiointitestiin ilman opiskelua, sillä vain harvalla on pohjaosaaminen tarvittavalla tasolla. Testit sisältävät myös simulointikysymyksiä, jotka haastavat käytännön osaamista kuten tietyn toiminnon suorittamista Azuren hallintaportaalista. Optimaalinen tilanne onkin, jos kurssin osallistuja on jo etukäteen päässyt kokeilemaan tai tutustumaan pilviteknologiaan käytännössä ja koulutuksen jälkeen toteuttaa työssään oppimaansa.

Haluatko Azure administrator -osaajaksi?

Pilvipalveluiden perusteita voit opiskella itsenäisesti ja maksutta Azure Learnista. Azure Fundamentals antaa hyvän pohjan Azuren roolien opiskeluun.

Jos kaipaat tukea ja rakennetta opiskeluusi, suosittelemme Azure administrator -valmennusta. Valmennuksessa saat tuen ja rakenteen lisäksi mahdollisuuden keskustella, ratkaista ongelmia ja jakaa kokemuksia.

Liittymällä Sovelto PRO -jäseneksi saat tueksesi Learning Coachin ja pääsyn kaikkiin Sovelto PRO -valmennuksiin.

Sertifioituminen kannattaa! Katso video Elisalla palvelininfrastruktuurin suunnittelutehtävissä työskentelevän Petteri Salonvaaran sertifioitumiskokemuksista.