Kuvankäsittelytaidot ovat osa nykypäivän tietotyötä

Kuvankäsittelytaidot ovat osa nykypäivän tietotyötä

Kuvankäsittelytaitojen perusteet ovat yhä olennaisempi osa työnkuvaa myös muilla kuin graafisen alan ammattilaisilla. Kuvien pikainen parantaminen ja pienimuotoinen kuvamanipulaatio ovat taitoja, jotka jokainen voi oppia, lähtötasosta riippumatta.

Photoshop osana arkea

Adoben Photoshop on ammattikäyttöön tarkoitettu kuvankäsittelyohjelma, mutta sen perusominaisuudet ovat hyödyllisiä lähtötasosta riippumatta. Niiden hallitsemisesta onkin tullut osa normaalia tietotyötä. Kuvankäsittelyn perustaitoja hyödynnetään lähes päivittäin esimerkiksi Powerpoint-esityksissä tai some- ja webbikuvien muokkaamisessa. Ohjelman suosiosta kertoo jotain sekin, että photoshoppaus-termi on rantautunut jopa arkikieleemme tarkoittamaan kuviin jälkikäteen toteutettuja muokkauksia.

Kun julkaisuaikataulut ovat tiukkoja, pieniä korjauksia on osattava tehdä nopeasti. Photoshopin peruskäyttäjänä osaat poistaa taustaa, taivuttaa tekstejä erilaisiin muotoihin  tai valita ja muokata tiettyjä värialueita. Myös kuvan rajaaminen, kuvakoon muuttaminen, värimäärittely tai esimerkiksi liikennemerkkien ja epäpuhtauksien poistaminen kuvista kuuluvat kuvankäsittelyn perustaitoihin.

Kuvankäsittelyssä voi aina oppia uutta

Lukemattomien ominaisuuksiensa vuoksi Photoshop voi alkuun vaikuttaa täysin mahdottomalta hallita, mutta oikeanlaisen opastuksen myötä käyttöliittymä ja perustyökalut tulevat tutuiksi hetkessä. Kun paikalliskorjaukset, maskit, layerit, kuvien syvääminen, taustan jatkaminen ja tärähdysten korjaaminen alkavat sujua, voi osaamistaan viedä entistä pidemmälle. Monet tarvitsevat toisinaan ainakin yhtä edellä mainituista taidoista, mutta jos työnkuva edellyttää lisäksi logojen suunnittelua, lehti- ja muiden painoilmoitusten toteuttamista tai vektoreiden hallintaa, Photoshopin ohella kannattaa tutustua ainakin myös Adoben Indesigniin ja Illustratoriin.

Koulutukset avaavat aina uusia näkökulmia myös edistyneemmille kuvankäsittelijöille, sillä tehokas teknologiakehitys luo jatkuvan tarpeen käyttötaitojen säännölliselle päivittämiselle. Jos organisaation sisällä toimii useampi graafisen alan asiantuntija, yhteispelin toimivuus perustuu yhteisiin käytäntöihin. Yhtenäiset työtavat vapauttavat aikaa luovuudelle ja tehostavat työskentelyä.

Photoshop paremmin haltuun lähtötasosta riippumatta

Sovelton koulutukset on suunniteltu tukemaan kuvankäsittelytaitojen kehittämistä jokaisella taitotasolla. Photoshop Elements yrityskäytössä -kurssi on tarkoitettu uusille Photoshop-käyttäjille, ja se vastaa perustason osaamisvaatimuksiin ennakkovideoiden sekä luokassa järjestettävän koulutuspäivän muodossa. Kurssi ei edellytä aiempaa kuvankäsittelykokemusta, ja ohjelmaan tutustutaan alkeista alkaen.

Photoshop jatkokurssi, vaativa kuvankäsittely -koulutus kertaa oleellisimmat perustaidot sekä syventää kuvankäsittelytaitoja. Se tarjoaa myös kehittyneempiä työkaluja osaamisen tueksi, kuten valinta- ja maskitekniikoita, sekä yksityiskohtaisempia erikoistaitoja esimerkiksi kuvayhdistelyyn tai automatisointiin.

Kuvankäsittelytaidot ovat kiistattomasti läsnä kaikessa nykypäivän tietotyössä, ja niiden hallinta paitsi parantaa sisällön laatua, myös vapauttaa resursseja muualle ja tehostaa työntekoa. Sovelton tehtävänä on tarjota juuri osaamistarpeen mukaiset eväät kuvankäsittelyn maailmaan, ja kun tietty taso on saavutettu, voi osaamistaan aina kehittää.