Linnunradan liftareista sertifiointiritareiksi – Don’t Panic

Linnunradan liftareista sertifiointiritareiksi – Don’t Panic

Vertexin sertifiointiritarit vasemmalta Marko Lähteenmäki, Jarmo Toivonen, Antti Heinonen ja Jari Avikainen sekä Sovelton kouluttajat Heikki Raatikainen ja Toni Ylärinne.

Vertex Systemsin ohjelmistokehittäjä Antti Heinonen seisoo Sovelton testikeskuksen aulassa ja näyttää tyytyväiseltä. Kahden kuukauden puristus on ohi ja viimeinenkin iso sertitfiointitentti C# on takanapäin. Nyt Antilla on Microsoftin MCSD-sertifikaatti taskussaan, ja hän saisi lähteä hyvillä mielin todistus plakkarissa takaisin Vertexin toimipisteeseen Tampereen Hervantaan. Antti istahtaa kuitenkin Sovelton aulaan jännittämään, miten muiden kollegojen testien kanssa käy. Tuloksella nimittäin on väliä.

Todella hyvät fiilikset on, kun ollaan päästy tavoitteeseen. Tästä ei voi muuta kuin lähteä hymyssä suin eteenpäin! 

 

Microsoftin Gold-partneruus oli katkolla

Antti on yksi kuudesta Vertex Systemsin työntekijästä, jotka lähtivät rohkeaan yritykseen ottaa hallintaan kahdessa kuukaudessa Microsoftin MCSD-sertifikaatin osaamisalueet ja läpäistä kolme vaativaa sertifiointitestiä. Syy hurjalta kuulostavaan aikatauluun selviää jututtamalla ohjelmistokehittäjä Jari-Matti Auttilaa, joka on ollut Vertexillä töissä 21 vuotta.

Jari-Matin mukaan sertifiointikriisiin havahduttiin maaliskuussa hyvin yllättäen. Yrityksen pitkään jatkunut Microsoftin Gold Partnership -jäsenyys oli vaakalaudalla, ellei pikaisesti saataisi vähintään neljälle työntekijälle MCSD-sertifikaattia. Partneriuden menettämisellä olisi ollut vakavia taloudellisia merkityksiä, ja yritykselle olisi tullut mahdollisesti jopa satojen tuhansien lisämaksuja erilaisten lisenssien ja muiden etuuksien menettämisen myötä.

Sovelto kutsuttiin apuun

Jari-Matti päätti ottaa yhteyttä tuttuun yhteistyökumppaniin Soveltoon, sillä pikaista apua kaivattiin. Tutulle kouluttajalle Senior-konsultti Heikki Raatikaiselle uskalsi kertoa tilanteen aika kaunistelematta. Heikki muistaa puhelun hyvin: “Jari-Matti taisi siinä sanoa, että kun pitäis saada sertifikaatit porukalle, aika loppuu kesken, eikä kukaan osaa vielä mitään!”

Heikki rauhoitteli minua puhelimessa, että eiköhän me tästä selvitä, kun pistetään tuulemaan. 

Tiukka aikataulu ja opiskeltavien aiheiden määrä vaativat Vertexiltä ison panostuksen työaikaa. Tulipa vielä kesken matkan yksi merkittävä muutoskin Microsoftin sertifiointivaatimuksiin. Onneksi Sovelton kokeneet senior-konsultit Heikki Raatikainen, Toni Ylärinne ja Ahti Haukilehto osasivat luotsata ryhmää ja antaa vinkkejä, minkälaisia asioita kannattaa kerrata testeihin mennessä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Vertexin kehitysjohtaja Timo Tulisalmi ja Jari-Matti Auttila ovat tyytyväisiä, Vertexin 41-vuotinen taival jatkuu kirkkaana.

 “Don’t panic”, Jari-Matti huokaisee helpottuneena. Viittaus on tuttu Douglas Adamsin Linnunradan käsikirjasta liftareille ja on ollut hyvänä ohjenuorana koko sertifiointiprosessin aikana: “Tällä hetkellä meillä on viisi sertifikaattia ja kuudes on tulossa eli me saavutettiin tämä. Oli siinä vähän askartelua, mutta pojat tekivät hyvää työtä!”

Myös Vertexin kehitysjohtaja Timo Tulisalmi on tyytyväinen, että sertifiointiurakka on saatu finaaliin:

On hienoa nähdä niiden ihmisten kasvot, jotka ovat olleet tässä sertifiointiprosessissa mukana. Ja se tuki, mitä olemme saaneet Soveltolta: ilman sitä voisi olla, että rima olisi ollut liian korkealla. 

Videolla Vertexin ohjelmistokehittäjät ja Sovelton konsultit kertovat vauhdikkaasta matkasta kohti sertifioitumista:

 

“Kaikista kouluttajista huokui sellainen ammattitaito, ja vielä onnistuivat tiivistämään koulutussisällön kahteen päivään
– ihan loistava suoritus!” -Antti Heinonen, Vertex