Microsoft Build kokemuksena

Microsoft Build kokemuksena

Perjantai – lähtö Jenkkeihin

Hyppään bussiin Helsingin Siltamäesta ja suunta on kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Vielä ei tunnu, että olisi menossa minnekkään pidemmälle, vaikka todellisuudessa edessä on yli 15 tuntia kestävä matka USA:n länsirannikolle Washingtonin Seattleen. Perillä olisi tarkoitus osallistua Microsoftin Build konferenssiin. Helsingissä näyttää olevan hyvä sää ja toivon itsekseni, että toivottavasti täällä sataa seuraavan viikon ja parillä olisi loistava keli. Säätiedotusta silmäillessä näyttää siltä, että valitettavasti myös Helsingissä olisi luvassa aurinkoa ja lämpöä. Kello alkaa olla lähemmäs 13, kun hyppään bussista ulos.

Käsimatkatavaroilla mennään, Self check-in automaatilla ja parin minuutin turvatarkastus sujuvat rutiinilla. Luvassa olisi reilu kahdeksan tunnin lento New Yorkiin ja siellä nopea 90 minuutin vaihto Seattleen. Työkaverit ovat valmiiksi kuumotelleet, että aika ei tule riittämään varsinkaan, jos olisi ruumaan menevää matkatavaraa. Toivon kuitenkin parasta.

Finnairin koneesta paikka löytyy riviltä 57, joka näyttää olevan taaimmainen koko koneessa. Onneksi saa istua kuitenkin käytävän vieressä eikä keskipaikalla. Lento lähtee ajallaan tasan 14.10, nyt alkaa jo tuntua, että on matkalla ulkomaille.

Etukäteen ladattu Microsoft Build kännykkäsovellus osoittautuu erittäin toimivaksi. Saan katsottua läpi konferenssin sessioita, joista mieleiset pystyy tallentamaan sovellukseen. Päädyn valitsemaan ainakin 10 kaikille kolmelle konferenssi päivälle, vaikka mahdollista olisi käydä päivittäin noin neljässä. Paikanpäällä voi sitten tehdä viimeisen päätöksen siitä mihin osallistuu.

Nykin kentällä saan käteeni express connection -passin, jonka on tarkoitus nopeuttaa maahantulotarkastusta lyhyellä vaihtoajalla lentäville. Passi osoittautuu turhaksi, sillä pääsen jonossa jopa kahden ihmisen ohi. Pääsen lähtöportille jo ennenkuin koneen lastaus alkaa ja työkavereiden kuumottelut osoittautuvat turhiksi. Boarding jonossa odotan innolla, että pääsee ikkunapaikalle katselemaan maisemia.

Samu Kauppinen matkalla
“Ikkunapaikka”

American airlines tarjoaa kuitenkin kuitenkin yllätyksekseni ikkunattoman ikkunapaikan ja alkuketutuksen jälkeen tilanne alkaa tuntua vaan pirun koomiselta, enkä jaksa valittaa asiasta, kun koneen muut ikkunapaikat ovat täynnä. Alkumatkasta ehti nukkua 2 tuntia ja päätän, että en nuku tällä lennolla yhtään. Jetlagi tulee varmaan olemaan törkeä kun aikaero on -10 tuntia. Lennolla ei ole näköjään tarjolla kunnon ruokaa ja välipalat maksavat maltaita. Päätän syödä pari proteiinipatukkaa, jotka pakkasin mukaan. Pari leffaa läppäriltä ja 6 tunnin lento on jo ohi. Pääsen vihdoin Seattleen kun kello on 21 paikallista aikaa. Taksilla hotellille ja jenkkityyliin McDonaldsista “kunnon ruokaa” iltapalaksi. Hotellihuone näyttää hyvältä ja viidellä tyynyllä varustettu iso sänky houkuttelee nukkumaan, kun kello on lähempänä puolta yötä.

Lauantai – Kuollut kala osaa lentää

Jetlagia pukkaa, herään pirteänä jo kolmelta, mutta päätän nukkua aamuun asti. Seuraava herätys kuitenkin 4.40 ja enää ei saa unta. C# kirjaa tulee luettua aamupalaksi ennenkuin pääsen ylös sängystä klo 7.15. Hotelli ei tarjoakaan aamupalaa mutta tyydyn ostamaan kioskista tuorejuustolla ja lohella täytetyn baagelin. Lauantaiaamu Seattlessa ja pari päivää aikaa tutustua jet lagiin sekä kaupunkiin ennen konferenssin alkua.

Kävelen kaupungilla ja fiilis on huikea, vihdoin voi hetken rentoutua ja nauttia aurinkoisesta säästä merituulen puhaltaessa kaduilla. Päivän aikana tulee käveltyä 15 kilometriä ja käytyä katsomassa nähtävyyksiä. Korkeita rakennuksia keskustassa ja joka kulmassa olevia Starbucks-kahviloita on kymmeniä. Kavereiden ja hotellin henkilökunnan ehdotuksesta suuntaan kohti Pike Place Markettia.

Ensimmäinen Starbucks kahvila

Ihmettelen pitkää jonoa kadun varressa ja selviää, että tässä on maailman ensimmäinen Starbucks kahvila. Jatkan matkaa ja edessä on vielä kovempi tungos, kyseessä on paikan kovin nähtävyys – torikoju, jossa myyjien perinteenä on heitellä kuollutta kalaa… Seriously…

Lauantai-illalla työkaverini Tommi saapuu kentältä ja näemme hotellilla. Tommin lento meni sujuvasti ja lähdemme italialaiseen ravintolaan syömään pirun hyvää pizzaa, jonka kruunaa paikallisen panimon IPA olut. Jetlag alkaa taas puskea molemmilla ja lähdemme ajoissa hotellille nukkumaan.

Sunnuntai – Konferenssin ilmoittautumispäivä

Katkonaisten unien jälkeen aamulla herätys seitsemältä ja reippaasti hotellin salille. Pari juoksumattoa ja runsas valikoima käsipainoja on ainoa mitä salilta löytyy, mutta viihdyn silti reilun tunnin. Fiilis on fressi ja Tommikin on herännyt.

Amazon älykauppa

Lähdemme Kaupungille taas kiertelemään Tällä kertaa kohteena on ensimmäinen älykauppa, Amazon go. Kauppaan pääsee sisään vain jos on ladannut kaupan kännykkäsovelluksen ja rekisteröitynyt käyttäjäksi. Kännykkäsovelluksesta näytetään QR koodia lukijalle, jolloin portti aukeaa. Kaupasta voi normaalisti valita haluamansa tuotteet, mutta kassaa ei löydy. Voit kävellä suoraan ulos kaupasta kamat taskussa ja kaupan työtekijä toivottaa vain hyvää päivänjatkoa. Kaupan lukuisat sensorit tallentavat liikkeesi ja hyllystä ottamasi tavarat lisätään virtuaaliseen ostoskoriisi. Kun kävelet ulos lasku ostoksista tulee luottokortille, jonka olet rekisteröinyt kaupan kännykkäsovelluksen käyttöön.

Rekisteröinti konferenssiin alkaa kolmelta, mutta lojumme vielä hotellilla Tommin kanssa räpläämässä tietokoneita ja puhelimia. Huhujen mukaan rekisteröinti jonot ovat törkeät ja päätämme mennä vasta parin tunnin kuluttua. Viiden jälkeen olemme konferenssi keskuksessa ja rekisteröinti sujuu parissa minuutissa. Mukaan tarttuu ensimmäinen “Swagi”, virallinen Microsoft Build t-paita. Kalja hammasta alkaa kolottaa ja päädymme meksikolaiseen kuppilaan. Paikallisen panimon kylmä Seapine IPA maistuu erittäin hyvältä. Nälkä alkaa myös painaa ja onnistumme tilaamaan kuluneesta listasta jäätävän hyvät annokset.

Rapean juustoisan quesadillan, sekä parin oluen saattelemana on hyvä lähteä tasoittelemaan vielä painavaa jet lagia.

Maanantai – Eka konffapäivä!

Jono koferenssi keskuksessa on törkeä vaikka olemme hyvissä ajoin paikalla. Keynotejen olisi tarkoitus alkaa kohta ja jonossa on varmasti yli 10000 henkeä. 15 minuuttia ennen keynotejen alkua jono alkaa liikkua vauhdilla ja suuri osa ihmisistä on ajoissa paikalla. Aploodit kaikuvat kun Satya Nadella astuu lavalle puhumaan Vision keynoteista: Intelligent Cloudista ja Intelligent Edgestä. Kaikki ovat riemuissaan kun peukalon kokoista IoT nappulaa painamalla saadaan lähetettyä twiitti. Myös droneen asennetulla kameralla tehtävä vaurioiden tunnistus putkistoissa kerää aploodeja.

Microsoft build keynote

Yllättäen keynotessa demotaan myös Microsoftin Cortana ja Amazonin Alexa tekoälyjen tiimityötä eri tilanteissa, kuten kalenteri buukkauksissa ja ravintolan etsimisessä kartalta, sekä kyydin bookkaamisessa kohteeseen. Myös Azuresta puhutaan erittäin paljon teknisen keynoten osiossa. Kolmen tunnin keynotejen kuunteleminen ilman taukoja käy ihan työstä.

Lounastauolla käteen isketään paperipussi ja naudalla täytetty lämmin leipä. Syötävää, mutta ruokaa ja pussista löytyvää jälkkäriä ei voi kyllä kehua. Expo halli on avattu ja on aika kierrellä katselemassa mitä sieltä löytyy. Aika kuluu vauhdilla kun tutustuu expon kymmeniin standeihin. Standeilta löytyy useita Microsoftin yhteistyökumppaneita, kuten Github, Docker, MongoDB, Intel ja RedHat. Suurimman osan standeista täyttää kuitenkin Microsoftin edustajat. Ensimmäinen sessio, johon pääsee osallistumaan löytyy expo hallista, jossa on 4 pientä lavaa 20minuutin esityksille. Kuuntelijoita on toista sataa kun aiheena on Future of cognitive care. Sessiossa esitellään Wysdomia, virtuaalisen avustajan alustaa.

Exposta tarttuu mukaan tiedon ja käyntikorttien lisäksi monta paria sukkia, t-paitoja ja muuta “swägää”. Päivän hittituote, eli “twiitti nappula” on loppunut ständiltä jo heti kättelyssä. Tiistaina ja keskiviikkona on uusi mahdollisuus saada tuo himottu nappula käsiin. Messu hallissa on jatkuva tarjoilu teetä, kahvia ja virvoitusjuomia. Lisäksi jotain naposteltavaa on jatkuvasti tarjolla jos sattuu etsimään oikeasta paikasta.

Expossa on hurahtanut niin paljon aikaa, että ekaan pitkään sessioon ehdin vasta kolmen maissa. Sessiossa käydään läpi mitä uutta on tapahtumassa Azuren Serverless puolella. Esimerkiksi Azure Iot Edge ja CloudEvents tuki, Logic apps ja Event Grid tulevat esille puheissa. Lisäksi mainitaan muutamia projekteja, jotka ovat siirtymässä yleiseen jakeluun tai tuotantoon. Video Sessiosta löytyy linkin takaa https://channel9.msdn.com/Events/Build/2018/BRK2137.

Loppupäivä Buildissa sujuukin mukavasti alkoholi ja ruoka tarjoilujen alettua kuunnellessa expo hallin lyhyitä sessioita, sekä kierrellessä standeja. Hotellille päästään takaisin vasta ilta kahdeksan jälkeen.

Samu Microsoft
12 tuntia ehti vierähtää Washington State Convention Centerissä.

 

Tiistai – IoT ylläri…

Tänään saavumme paikanpäälle hieman myöhemmin, jotta odottelulta vältyttäisiin. Taktiikka osoittautuu oikein hyväksi, sillä pääsemme kävelemään melkeinpä suoraan sisään AB halliin, jossa keynotet pidetään. Oven edustalla näkyy vielä Channel 9 suoran lähetyksen kuvaukset livenä ja jonon liikuttua ehdimme juuri istumaan kun keynote alkaa. Kuumia aiheita tänään ovat Microsoft Graph, Sets, Notepadin Linux line feed päivitys ja kuluttajille suunnattujen sovellusten myyntikatteen korotus Microsoft storessa.

Eilisen vetonaula, twiitti-nappula kummittelee takaraivossa ja päätämme Tommin kanssa lähteä muutamaa minuuttia ennen keynoten päättymistä kohti expoa, joka on juuri aukeamassa. Huomaamme, että sisäänkäynnin edustalla on jo runsaasti porukkaa. Puheista päätellen kaikilla on tavoitteena ehtiä Azure IoT Edge -kojulle ennen tungosta. Expo-alueen portit aukeavat ja innokkaimmat ottavat juoksuaskelia ehtiäkseen kojulle ennen muita. T-paitoja tyrkyttävät standien edustajat eivät pysäytä ketään, kun on twiitti-nappulasta kyse. Kun pääsemme kyseiselle kojulle, niin sinne on jo muodostunut törkeä tungos ja ihmisiä tulee lisää jatkuvasti. Tungoksen reunalla viereisen kojun edustaja ojentaa jonottajille käyntikortin kokoisia vouchereita, jotka nappaamme mukaan tietämättä mihin niitä voi käyttää. Pääsemme Tommin kanssa melko keulille “jonossa” ja 10 minuutin sisällä saamme kumpikin nappulat kouraan. Voittajina jäämme vielä seuraamaan “kamppailua” huvittuneina satojen ihmisten puskiessa kyseiselle kojulle. Muutaman minuutin kuluttua ihmiset alkavat hajaantua kun kojulta huudetaan nappien loppuneen.

Tämän päivän lounas on vielä edellistä heikompi, ei siitä sen enempää. Kurkkaan Build-appista, mitä sessioita olen suunnitellut tälle päivälle. Hyviä vaihtoehtoja on taas useita ja osa menee vielä päällekkäin. Päätän suunnata hyvissä ajoin viereiseen rakennukseen, Tahomaan, jossa suurin osa hands-on workshopeista pidetään. 10 minuuttia ennen workshoppien alkua molemmat valitsemani sessiot Tahomassa näyttävät olevan jo täynnä ja vartin turhan jonottelun jälkeen päätän lähteä takaisin expo-alueelle kuuntelemaan lyhyitä sessioita.

Ennen sessioihin osallistumista päätän rentoutua hetken silittämällä (yllättävän pehmeitä) pupuja expon yhteydessä olevalla oleskelualueella. Viereisellä standilla puhutaan miten Oregonissa on tutkittu HoloLens teknologian käyttöä käytännön töiden opetuksessa ja saatu todella hyviä oppimistuloksia lyhyessä ajassa verrattuna kirjoista oppimiseen. Seuraavassa sessiossa esitellään mitkä 5 Azuren palvelua kaikkien ohjelmistokehittäjien tulisi tietää.  Tässä kyseinen lista:

  1. App Services
  2. Function Apps
  3. Azure Storage
  4. Cosmos DB
  5. Application Insights

Myöhemmin käyn kuuntelemassa vielä “Serverless in Action” sessiossa Jeff Hollanin ja Eduardo Laureanon parhaat vinkit serverittömien sovellusten hyödyistä tuottavuuden ja skaalautuvuuden näkökulmasta. Video sessiosta löytyy täältä: https://channel9.msdn.com/Events/Build/2018/BRK2132.

Visual sudio live share

Iltapäivällä minä ja Tommi pääsemme vielä keskustelemaan Jonathan Carterin kanssa Visual Studion uudesta live share -ominaisuudesta. Live share mahdollistaa projektin muokkaamisen ja suorittamisen reaaliajassa pienen tiimin kesken. Olemme molemmat erittäin vakuuttuneita tästä ominaisuudesta!

Illalla hotellilla mieleen muistuu twiitti-nappulasta taistellessa käteen osunut voucheri. Kyseisellä lapulla saa ennakkotilattua lähes 150$ arvoisen Azure IoT kitin hintaan 0,01$! Pitkään mielessä ollutta Raspberry Pi:n hankintaa ei enää tarvitse lykätä, sillä se löytyy myös kyseisestä paketista. Päivän päätteksi päädymme jo hyväksi todettuun meksikolaiseen nauttimaan hyvästä ruuasta ja jello-shoteista!

Keskiviikko ja päättäjäisbileet!

Konferenssin viimeinen päivä alkaa ilman keynotea. Kalenteriin on taas tullut varattua runsaasti sessioita ja aloitan päivän kuuntelemalla mitä uutta keskustelevan tekoälyn saralta löytyy. Aihe on itselle senverran uusi, että kaikesta ei saa kiinni. Saan kuitenkin käsityksen siitä, mitä välineitä keskustelevan botin rakentamiseen voitaisiin käyttää. “Conversational AI: What’s New?” session tallenteeseen pääsee täältä. 

Päivä jatkuu kuuntelemalla vinkkejä Visual Studio Coden käytöstä sessiossa “Visual Studio Code Can Do That: Tips & Tricks”. Päällimmäisenä jäi mieleen usean rivin samanaikainen muokkaus ja usean terminaalin käyttö projektissa. Linkki videoon täältä  ja linkki vinkkeihin täältä.  Expoalueen standit alkaa olla jo kierretty ja tänään osalla on luvassa arvontoja pitkin päivää.

Palkintoina olisi mm. Drone, XBox One, 3D printteri ja intelin NUC Mini PC. Olemme osallistuneet Xbox One arvontaan edellisinä päivinä skannaamalla QR-koodeja eri standeilla. Jokainen skannaus lisää mahdollisuuksia voittoon ja olen saanut kerättyä yhteensä reilut 20 koodia.  Omat mahikset ovat siis monin kertaiset Tommiin verrattuna, jolla koodeja löytyy vain muutama. Arvontahetkellä ihmisiä standin ympärillä on parisataa ja Xboxeja arvotaan kaksi kappaletta. Vahingon ilo on huipussaan kun ensimmäinen arvottu nimi huudetaan. Arvonnan voittajan työkaverit ilmoittavat hänen lähteneen hetkeä aiemmin. Uskon että kyseinen kaveri kuulee ilouutisen “voitostaan”, jota hän ei kuitenkaan läsnäolottomuudestaan johtuen voi enää lunastaa. Arpaonni ei meitäkään valitettavasti suosi.

Mark Russinovich ja virtuaalivaluutat

Buildin viimeiset sessiot ovat alkamassa. Erittäin mielenkiintoinen aihe luvassa seuraavaksi kun Mark Russinovich puhuu virtuaalivaluutoista ja lohkoketjuteknologiasta. Sessiossa selviää mm. miten lohkoketjut toimivat ja mitkä ovat sen rajoitteet, mitä on virtuaalivaluuttojen louhiminen sekä miten oman virtuaalivaluutan voi julkaista. Video löytyy täältä. 

Illalla suuntaan kohti pop-kulttuuri -museota, jossa Buildin päättäjäisbileet ovat käynnistymässä. Museosta löytyy useita mielenkiintoisia näyttelyitä mm. Nirvanasta, Marvel-hahmoista ja kauhuelokuvista. Alueelta löytyy myös pelihalli, hiljainen disco, jossa kaikilla on omat kuulokkeet päässä sekä useita pisteitä, joista saa haettua ruokaa ja juomaa. Pari tuntia menee hyvissä tunnelmissa kierrellessä ja seurustellessa, kunnes on pakko lähteä nukkumaan ennen aamun paluulentoa.

Microsoft Buildi oli mahtava kokemus ja se kokemus tulee vielä jatkumaan ainakin sessioiden videoita katsellessa. Suosittelen ehdottomasti kaikkia alalla olevia tai siitä kiinnostuneita osallistumaan tulevina vuosina. Suurkiitokset matkasta haluan osoittaa Soveltolle reissun mahdollistamisesta, sekä mahtavalle matkaseuralle Tommi Teräsvirralle!