Mitä kaikkea vuodessa ehtii oppia

Mitä kaikkea vuodessa ehtii oppia

Marko Silander kuljeskeli Microsoftin TechDays-tapahtumassa ja huomasi tutun koulutusfirma Sovelton ständillä kiinnostavan kilpailun, jossa piti muotoilla oma tulevaisuuden CV. Kilpailun palkintona oli vuoden ilmaiset koulutukset ja niihin kuuluvat valmennukset. Enfolla järjestelmäasiantuntijana toimiva Silander kiinnostui heti. Hän oli käynyt Soveltossa useilla kursseilla ja piti kouluttautumista tärkeänä osana ICT-alan ammattilaisen identiteettiä. Marko tuumaili hetken omaa osaamistaan, kouluttautumistavoitteitaan, muotoili oman FutureCV:nsä ja jätti kilpailuvastauksen.

Oppimisen jano vei voittoon

Marko pääsi useiden haastattelujen kautta lopulta finaaliin saakka, viimeinen haastattelu oli Pasilassa Sovelton tiloissa. Valitsijaraadissa oli myös Sovelton Competence Coach Anu Holma. Anu on oppimis- ja opetusmenetelmien sekä ohjaamisen asiantuntija ja tiesi, että vuoden mittaiseen kouluttautumisprosessiin kannattaa valita sitoutunut ja päämäärätietoinen tyyppi. Markon realistinen, oppimiseen ilolla suhtautuva asenne vakuutti raadin ja Markon FutureCV toi voiton ja vuoden ilmaiset koulutukset.

“Silloin kun osallistuin, en tietysti arvannut, että voittaisin. Mutta ajattelin, että osaan ehkä esittää asiani hyvin ja voisin olla vahvoilla.”

Marko on opiskellut uransa aikana paljon ja valitsi kurssikokonaisuuksia juuri niiltä aihealueilta, jotka ovat omassa työssä eniten pinnalla. Asiantuntijatyössään Enfolla Marko on huomannut tarpeen siirtyvän yhä enemmän pilven puolelle ja siten pilvipalveluiden ympärille rakennettu kouluttautumissuunnitelma tuntui luontevalta: Microsoft Azure, Azure AD, Intune ja PowerBI. Mansikkana kakun päällä vielä omasta intressistä C#-kurssi.

Vinkit oppimisen optimointiin

Markon mielestä kannattaa kouluttautua nimenomaan oman työn tarpeiden mukaan. Siten kurssin aikana voi kysyä kouluttajilta käytännön kysymyksiä ja oppiminen täydentyy työtä tehdessä myös kurssin jälkeen. Marko on myös havainnut, että hänelle sopivin työtapa on osallistua perinteiseen luokkaympäristössä tapahtuvaan koulutukseen. Silloin pystyy sulkemaan työsähköpostin ja keskittymään kokonaisvaltaisesti opiskeluun.

“Kurssin aikana on päässyt kysymään suoraan kouluttajalta ja jos on ollut joku haastavampi ongelmanratkaisu töissä, heti on saanut apua.”

Järjestelmäasiantuntijuus myöskin edellyttää jatkuvaa uuden oppimista. Markon mukaan jokaisen kannattaa etsiä itselleen juuri oikea paikka kouluttautua. Sovelto on ollut Markolle sopiva kumppani vankan ICT-osaamisen, ammattitaitoisten kouluttajien sekä keskeisen sijainnin ansiosta. Monet kouluttajat ovat tuttuja useamman vuoden takaa ja heiltä uskaltaa kysyä omaan työhän liittyviä kysymyksiä.

Marko Silander jutun kuvituskuva3
Ensimmäiselle Sovelton kurssille Marko Silander osallistui 15 vuotta sitten. Hänen mukaansa ICT-alalla työskentelyyn kuuluu jatkuvasti uuden oppimista.

Vaikka vuoden ilmaiset koulutukset ovatkin jo takanapäin, Marko ei aio lopettaa opintojaan. Seuraava askel opinnoissa on selviytyä Azuren perustason sertifioinnista ja sitä varten Marko aikoo päntätä aihetta vielä Sovelto X:n itseopiskelumateriaalien avulla. Tärkeimpänä antina kuluneen vuoden ajalta Marko näkee nimenomaan pilvipohjaisen projektinhallinnan osaamistason kehittämisen. Azure, Azure AD ja Intune ovat päivittäisessä käytössä ja niiden hallinta on tuonut lisää varmuutta tekemiseen. Kaiken kaikkiaan Marko tuumailee, että olisihan se kiva lepäillä laakereilla hetken ja ajatella, että nyt osaan kaikki asiat. Mutta kyllä se vaan niin on, että teknologia menee eteenpäin koko ajan ja uusia asioita on vaan pakko oppia: “Kyllä mulla motivaatiota ja intoa siihen riittää, vaikka vielä en tiedäkään, mitä seuraavaksi alkaisin opiskella.”

Marko jatkaa opintoja Soveltolla, vaikka 12 kuukautta tulikin jo täyteen. Mukana matkalla on kulkenut Sovelton oppimisasiantuntija Anu Holma.

“ICT-alalla on oikeastaan pakko opiskella koko ajan lisää. On tärkeätä löytää paikka, jossa haluaa opiskella, että pysyy motivoituneena.”