Muutoksia Microsoft Azure-kurssien sisällöissä ja sertifioinneissa

Muutoksia Microsoft Azure-kurssien sisällöissä ja sertifioinneissa

Osa Azure -kurssien sisällöistä ja sertifioinneista on päivittynyt kesän aikana. Lue Mika Seitsosen vinkit mikä on muuttunut, mitä uutta on tullut ja miten voit pysyä ajan tasalla muutoksista.

Microsoft Azure Security Technologies

Azuren tietoturvatoimintoja kattavasti käsittelevä AZ-500 Microsoft Azure Security Technologies päivittyi erityisesti harjoitusten osalta heinäkuun lopulla vastaamaan paremmin tietoturva-asiantuntijoiden työtehtävissään tarvitsemia taitoja. Taidot testataan kurssia vastaavassa sertifiointitestissä, joka luonnollisesti muuttui sisällöltään samassa yhteydessä. Tässäkin testin ja siihen valmistavan kurssin sisällön kehityksessä näkyy hyvin, kuinka Microsoft kuuntelee ja analysoi palautetta, sillä tämä on jo toinen suurempi muutos kurssin sisällön osalta, vaikka kurssi ei ole ollut kuin toista vuotta saatavilla.

Microsoft Azure Administrator

Azuren ylläpito-osaamista käsittelevä AZ-104 Microsoft Azure Administrator päivittyi jo keväällä ja koska sisällöstä yli 30 % muuttui, samalla muuttui myös kurssin koodi (aiempi oli AZ-103). Ehdin kurssin ennen kesää useamman kerran pitämään ja täytyy myöntää, että myös kurssin sisällön uudelleen järjestämisellä kurssista on tullut kokonaisuutena jouheampi.

Lue blogi Ethän jätä infra-osaamistasi konesaliin – Azure administrator vastaa infra-palveluiden käyttöönotosta ja hallinnasta.

Azure Active Directory

Azuren identiteetinhallinnan kulmakiveä, Azure Active Directoryä (AD) käsittelevä oma kurssimme, Azure Active Directory, ei ole sisällöltään muuttunut niin paljoa. Azure AD on saanut kesällä joitain uusia toimintoja (esim. Conditional Access -muutokset, roolien määritys ryhmille jne.) ja ne toki kurssilla käsitellään.

Pysy ajan tasalla muutoksista

Azuren muutosten seuraamiseen käytän itse mm. portaalia https://azurecharts.com/heatmap. Kyseisen sivuston avulla voi myös pysyä kärryillä itseopiskeluportaaliin, Microsoft Learn, tulleista muutoksista. Kuten Learn-portaalissa olevien oppimismoduulien ja -polkujen lukumäärän kasvusta voi päätellä, on Microsoftillakin intressi tarjota palveluiden käyttöönottoon ja hallintaan tarvittava osaaminen.

Azuren suunnitteluohjeistus kehittyy

Azure on hyvin laaja kokonaisuus ja uusia palveluja syntyy lähes kuin “sieniä sateella”. Azureen siirtymisen onnistumiseksi ja sen varmistamiseksi Microsoft on jo aiemmin julkistanut Cloud Adoption Frameworkin (CAF), johon olen päässyt monissa yhteyksissä tutustumaan. Eräässä asiakasorganisaatiossamme voitiin hyödyntää kyseisen ohjeistuksen osaamistarpeita käsitteleviä osioita suunnitellessamme henkilöstön koulutuksia.

Azurea laajemmin käyttäville organisaatioille heinäkuussa julkistettiin Microsoft Azure Well-Architected Framework (WAF), jossa puolestaan on viisi pilaria kattavaa ohjeistusta eri työkuormien laadun varmistamiseksi. Nämä ​​​​​​​viisi pilaria (kustannusten optimointi, operatiivinen huippuosaaminen, suorituskyvyn tehokkuus, luotettavuus ja tietoturva) ovat samat kuin jo pidempään Azuren osana olleessa Advisor-palvelussa, joka antaa reaaliaikaisia suosituksia Azuren käytön optimoimiseksi.

Itselleni mielenkiintoisin myös uusi CAF-kokonaisuus on Enterprise-scale-arkkitehtuuri. Se on modulaarinen ohjeistus käyttöönoton toteuttamiseen sadoissa Microsoftin ja sen kumppanien tekemissä käyttöönotoissa kertyneiden suositeltavien käytäntöjen mukaisesti ja se sisältää myös GitHubista löytyvä mallitoteutuksen ja tarvittavat työkalut.

Azure -sertifiointeihin tähtäävät kurssit Sovelto PRO -palvelussa

Sovelto PRO -jäsenenä saat rajattoman pääsyn vuodeksi myös Azure-sertifiointeihin tähtääviin koulutuksiin vain yhden kurssin hinnalla. PROn kurssitoteutuksia on yli 100 vuodessa.