My futureCV – Huomisen Asiantuntija

My futureCV – Huomisen Asiantuntija

Sovelton stipendin voittajan pohdintaa opintopolkunsa alussa

Sovelto käynnisti maaliskuussa 2018 haun vuoden mittaiseen Sovelto Unlimited opiskelustipendiin. Tarkoituksena oli pohtia oman osaamisen tulevaisuutta, omia haaveita ja kiinnostusten kohteita ja lopulta muodostaa oma future CV. Hakijoiden joukosta valittiin henkilö, jolla on motivaatio kohdallaan, realistinen kuva omasta ajanhallinnastaan ja selkeä opintotavoite.

Tässä blogikirjoituksessa voittajan, Marko Silanderin, ajatuksia näin Sovelton opintopolun alussa.

Kuinka usein huomaatkaan, että vaivalla hankitut tiedot, taidot ja sertifioinnit vanhenevat käsiin? Huomaat olevasi eilisen asiantuntija. Asiantuntijoille IT-ala on haastava. Jos et itse päivity, niin sinut päivitetään. Montako Windows Vista -sertifioitua asiantuntijaa sinä tunnet?

Itselläni ikää on yli 40 ja IT-alalla töitä takana yli 20 vuotta. Sinä aikana on työtehtävät, teknologiat ja jopa työtilatkin kokeneet aikamoisen muutoksen. Nykyään pääosin vietän työpäiväni joko konttorilla tai kotona etätöissä. Harvemmin joutuu asiakkaan luokse töitä tekemään.

Ennen vanhaan vietin työpäiväni eri asiakkaiden komeroissa. Komeroissa aina pörisi kourallinen palvelimia, siellä oli jonkinlainen nauha-asema varmistuksia varten ja maailman epäergonomisin työpiste. Jos tuuri kävi, niin ilmastointilaite ei puhaltanut suoraan niskaan.

Kaiken joutui tekemään itse palomuureista, koneiden asennuksista, Exchange migraatiosta ja hiiren patterien vaihdoista lähtien. Nykyään osaaminen on kapea-alaisempaa mutta syvempää. Isossa organisaatiossa on paljon asiantuntijoita eri rooleissa ja jokainen on oman alueensa erikoisasiantuntija.

Entäpä kun se sinun osaamisalueesi siirtyy IT-taivaaseen? Tulee kiire opetalla jotain uutta! Mutta mitä?

Big Data, IoT, AI, Machine Learning. Kuulostaa hyvälle ja varmasti kysyntää riittää, kun nämä on hallussa.  Entäpä se perinteisempi IT? Hallinta, palvelimet, tietokannat, tietoliikenne, imaget, sovelluspaketit, jne. Kai tällaisellekin osaamiselle on vielä kysyntää?

Amazonit, Azuret, Googlen pilvilinnat ja kaikki muut. Onko alustalla väliä? Opiskellako jotain tiettyä tietylle alustalle vai vähän kaikkea alustasta riippumatta? Ehkäpä jotain siltä väliltä? Entä jos valitset väärin?

Mitä Huomisen Asiantuntija opiskelee tänään? Millä varmistat, että se mitä opiskelet nyt on relevanttia vielä viiden vuoden päästä, tai jopa kymmenen vuoden päästä. Millä varmistat että olet Huomisen Asiantuntija?

Markoa haastateltiin Tekniikka&Talous lehteen 8.6.2018