Online-kurssit auttavat keskittymään ja antavat tilaa hoitaa kiireelliset työasiat

Online-kurssit auttavat keskittymään ja antavat tilaa hoitaa kiireelliset työasiat

“En ehdi koulutuksiin, työt painavat päälle. En jaksa seurata opetusta pitkään etänä.” Näin moni saattaa pohtia, kun omaa osaamista pitäisi kehittää nopeasti työvauhtia hidastamatta. Miten nykyaikainen työn ohessa käyty kurssi vastaa näihin haasteisiin? Kysyimme online-koulutusten oppijoilta ja kouluttajilta.

Ennakkoasenteet online-koulutuksia kohtaan näkyvät. “Moni on ollut yllättynyt, että online-koulutus ennakko-odotuksista poiketen toimikin yhtä hyvin ja toisinaan jopa paremmin kuin luokkamuotoinen koulutus. Online-kurssien osallistujat ovat kehuneet helppoutta ja paikkariippumattomuutta”, sanoo kouluttaja Petteri Sjöholm. Petteri pitää online-koulutuksia mm. Microsoft SharePointista, Office-sovelluksista ja Microsoftin BI -tuotteista. Online-koulutusten kesto vaihtelee parista tunnista neljään päivään.

Lue myös: Tutkimuksen mukaan etänä koulutukseen osallistuminen koetaan yhtä hyvänä kuin luokkamuotoinen koulutus.

Online-kurssilla kiireellisten asioiden hoitaminen opiskelun ohessa sujuvampaa

Online-kurssi sisältää useampia lyhyempiä taukoja päivän mittaan. Osa koulutuksista on työarkeen helposti istuvia, alle parin tunnin tehosessioita (mm. Tehotreeni ja PRO Live). Pidemmissä online-koulutuksissa jaksottaminen on tärkeää, sillä päivän mittaan saattaa tulla puheluita ja kiireellisiä asioita, jotka on pakko hoitaa. “Pidämme 10 minuutin tauon kerran tunnissa, jotta osallistujat voivat hoitaa omat juoksevat asiansa koulutukseen keskittymisen kärsimättä”, sanoo Petteri.

“Tauot jaksottivat pitkää päivää sopivasti.” – Kimmo Pettinen, kurssi AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals.

“Hyvä koulutus, toimi etänäkin. Asiat käytiin läpi hyvässä järjestyksessä ja taukoja pidettiin sopivasti.” – Tommi Lahtinen, kurssi Tehokäyttäjän Excel.             

Vireystaso ja keskittyminen pysyvät yllä vaihtelevilla sisällöillä

Säännöllisten taukojen ohella vireystaso pyritään pitämään korkealla vaihtelemalla sisällön käsittelytapoja. Online-koulutuksissa demot, teorian läpikäyminen ja harjoitukset vaihtelevat. Myös kyselyt ja valkotaulujen käyttö online-koulutuksessa osallistavat oppijoita.

Online-koulutuksissa oppija voi valita itselleen sopivan rauhallisen paikan opiskeluun ja sulkea muut viestintäkanavat.

“Tykkäsin kurssista etänä, oli hyvä keskittyä.” – Jarmo Haavisto, kurssi VMware vSphere: Skills for Operators 6.X

Kouluttaja pitää huolen, ettei kukaan putoa kyydistä

Kouluttajan kokemus auttaa havainnoimaan, kaipaako joku tukea. Kouluttajalta vaaditaan valppautta, jotta kaikki pysyvät kyydissä mukana. “Kyselen vähän väliä, onko kaikki ok ja kaipaako joku tukea. Tiedän, missä kohdissa haasteita voi tulla, joten niissä kohdissa asiat esitetään erityisen rauhallisesti”, sanoo Petteri.

“Opettaja otti osallistujia aktiivisesti huomioon ja vastasi kaikkiin kysymyksiin huolellisesti.” – Arttu Hemminki, kurssi Excel ehdollinen muotoilu.

“Rohkaisen siihen, että saa ja pitää kysyä. Kouluttajan voi keskeyttää milloin vain”, korostaa Eine Lahtisalo. Eine toimii kouluttajana jopa kymmenessä lyhyessä O365 online-koulutuksessa viikoittain.

Harjoitukset ja ongelmien ratkaisu online-kurssilla

Online-kurssilla ongelmien ratkaisu hoidetaan aina oppijan toiveiden mukaisesti. Oppija voi myös jakaa oman ruutunsa, jolloin ongelmaa ratkaistaan kaikkien osallistujien kesken. Ongelman (esim. toimimaton kaavio) voi jakaa myös chat-ikkunassa, jolloin kouluttaja auttaa ratkaisemaan ongelman. “Ongelmat ratkaistaan, jos mahdollista aina koulutuksen aikana, mutta kouluttajaan voi olla yhteydessä koulutuksen ulkopuolellakin”, tarkentaa Eine.

“Etäosallistuminen oli hyvä tapa osallistua, kannatan muillekin, jotka eivät pääse paikanpäälle tulemaan! Asiat käytiin läpi ja opettaja kyseli opiskelijoilta ja antoi myös paljon käytännön esimerkkejä ja vinkkejä.” – Matias Nyman, kurssi MD-100 Windows 10

Harjoitusten, esimerkkitiedostojen, laskentakaavojen ja lisätietolinkkien jakaminen osallistujille onnistuu nopeasti. Chatissa esitettyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia on mahdollista lukea myöhemmissä tilanteissa kurssin aikana. Osallistujalla on myös mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia jaetusta kuvasta tallennettavaksi omiin muistiinpanoihin.

Toimiiko tekniikka

“Tekniikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja toimii pääsääntöisesti loistavasti”, Tietotyön tehotreenien kouluttaja Eine toteaa. “Osallistujat ovat nykyään usein jo melko taitavia etäneuvottelutekniikan käytössä, joten sen neuvomiseen menee harvoin enää aikaa. Koulutuksen alkaessa voidaankin keskittyä suoraan koulutuksen sisältöön.”

“Kaikki toimi hienosti. Selkeä käytännöllinen koulutus.” – Mia Kauhanen, Tietotyön tehotreeni: Teamsin tiimien perusteet.

Verkostoituminen online-kurssilla

Varsinkin pidemmissä kursseissa on aikaa keskustella kokemuksista koko ryhmän kesken. Usein nämä keskustelut ovat hedelmällisiä niin oppijoille kuin myös kouluttajille. Moni verkostoituu samalla kurssilla olevien oppijoiden kesken LinkedInissä.

Myös sertifioinnin voi tehdä etänä

Online-koulutukset ja sertifioituminen onnistuu myös etänä. Sertifiointitesti voidaan tehdä kotoa tai toimistolta tietyin tilaan liittyvin vaatimuksin. Lue lisää ja varaa aika sertifiointitestiin.

Online-kursseja vuodesta 2014 alkaen

Sovelto on kouluttanut tuhansia ammattilaisia online-koulutuksissa vuodesta 2014 alkaen. Katso alta paljastava mainosvideomme vuodelta 2014.

“20-vuotisen IT-urani ensimmäinen oman työpaikan ulkopuolinen koulutus. Vaikea sanoa miten Sovelton konseptia enää voisi parantaa. Erityisplussa siitä, että pystyi osallistumaan online. Ei tarvinnut ajella omalla autolla 60 kilometriä suuntaansa kuten työpäivinä. Todellista luksusta kun ehti ruokatauon aikana tempaista puolen tunnin maastopyörälenkin ja palata freshinä linjoille :)” – Jukka Harinko, MD-100 Windows 10

Voit osallistua Sovelton kaikille kursseille onlinena.