Online-opiskelu – etänä mutta yhdessä kouluttajan ja muiden kanssa

Online-opiskelu – etänä mutta yhdessä kouluttajan ja muiden kanssa

Nyt, kun etätyö ja erilaiset etäpalaverit ja -vuorovaikutus, ovat vahvasti läsnä jokaisen tietotyötä tekevän arjessa, alkavat erilaiset termit samoille asioille jo varmasti turhauttaa. Mitä on online-opiskelu, jota koulutusta tarjoavat toimijat näyttävät käyttävän laajasti osana palvelutarjontaansa?

Online-koulutus tai online-opiskelu tarkoittaa käytännössä sitä, että kouluttaja on etäyhteydellä läsnä koulutuksessa, johon koulutettavat osallistuvat samoin etänä omalta laitteeltaan. Online-koulutus on synonyymi sanalle etäkoulutus.

Mitä online-koulutus Soveltolla tarkoittaa?

Sovelto on tehnyt etäkoulutusta jo pitkään, joten sekä kouluttajilla että monella opiskelijalla on pitkä kokemus etäkoulutuksen pidosta ja fasilitoinnista. Sovelton etäkoulutus järjestetään useimmiten Teams tai Skype-kokouksena, johon liitytään mukaan kaikille osallistujille toimitettavasta linkistä. Osallistuminen on helppoa!

Etäosallistuminen oli hyvä tapa osallistua, kannatan muillekin ketkä eivät pääse paikanpäälle tulemaan ja oli todella toimiva! 
– Matias Nyman, koulutus: MD-100 Windows 10 

Kun tekniikka toimii, niin iso paino koulutuksen onnistumisessa on nimenomaan fasilitoinnissa. Siis siinä, miten hyvin kouluttaja osaa pitää ryhmän mukana, kun osallistujat ovat läsnä ainoastaan videoyhteydellä. Tähän Sovelton kouluttajilla on monta kokemuksen tuomaa ässää hihassaan ja oppi tarttuu takuuvarmasti vähintään samalla tavalla kuin perinteisessä lähi- tai luokkaopetuksessakin. Olemme tästä jopa niin varmoja, että päätimme tutkia asian ja myös tutkimus vahvisti käytännön kokemukset.

5 vinkkiä etäopiskeluun

Lähde rohkeasti kokeilemaan online-opiskelua etänä. Kokosimme viisi vinkkiä, joilla etäopiskelu pääsee hyvin käyntiin ja saat koulutukseen sijoittamastasi ajasta ja rahasta varmasti kaiken hyödyn irti.

  1. Varaa koulutukseen rauhallinen paikka ja selkeästi myös aika, niin kalenterista kuin omasta mielestäkin. Kuulokkeet helpottavat keskittymistä ja jos mahdollista, niin toinen näyttö voi helpottaa työskentelyä.
  2. Keskity koulutukseen ja tee muistiinpanoja ja heitä kouluttajalle kysymyksiä chattiin tai suoraan – riippuen siitä, mitä on yhteisesti koulutuksen alussa.
  3. Hyödynnä tauot palautumiseen, samaan tapaan kuin lähiopetuksessakin, ota kahvia tai välipalaa, kun siltä tuntuu.
  4. Keskustele aktiivisesti myös muiden osallistujien kanssa, kouluttajakin varaa tähän teille aikaa. Monesti parhaat oivalluksen syntyvätkin juuri näissä keskusteluissa, jotka eivät kuulu varsinaiseen agendaan.
  5. Pyydä kouluttajaa käymään tarpeen mukaan vielä läpi aiheet tai asiat, joista et aivan saanut kiinni – ei välttämättä moni muukaan saanut. Kysy siis tarpeen mukaan ja varmista, että saat vastauksen juuri sinua askarruttavaan kysymykseen.

Otetaan siis etäopiskelusta kaikki hyöty irti – tervetuloa oppimaan, koulutuksiin, webinaareihin ja muihin Sovelton tilaisuuksiin! Kaikki Sovelton koulutukset pidetään toistaiseksi etäkoulutuksina.