Pikselistä vektoriksi

Pikselistä vektoriksi

Kuvien muokkaaminen voi tuntua meistä useimmista hankalalle. Kuville voidaan tehdä asioita, joita ei välttämättä tulisi edes mieleen. Kuvan venyttäminen on kuitenkin asia, jota lähes jokainen on kokeillut. Yleensä kuvan kokoa ei muuteta sen kulmasta, josta se on suositeltavaa tehdä. Usein huomataan kuvan laadun heikentyminen ja lopulta sen käyttökelvottomuus. Mikä voisi tässä tilanteessa auttaa?

Adobe Illustrator mahdollisuudet

Adobe Illustrator tarjoaa mahdollisuuden muuntaa bittimuotoiset valokuvat vektorigrafiikaksi.

Kuvan tuominen Adobe Illustratoriin tapahtuu valitsemalla ohjelman vasemmasta ylänurkasta File > Place ja oikean kuvan valikoiminen kansiosta. Kuvaa valittaessa valikosta, voidaan nähdä jo sen tiedostomuoto. Useimmiten kuvat näkyvät .jpg loppuisina, josta voi heti päätellä niiden olevan pikselimuotoisia. Photoshopissa muokatut tallennetaan .psd- muotoon, kun Adobe Illustratorissa tiedoston perässä puolestaan lukee .ai. Valitaan haluttu kuva ja tuodaan se ohjelmaan valitsemalla place. Hiirellä voidaan vetää kuva haluttuun kohtaan ja haluttuun kokoon. Kuvaan zoomaamalla voidaan huomata sen muodostuvan yksittäisistä pikseleistä.

Vektorigrafiikassa objektin muodot ovat laskennallisia, koordinaatteihin perustuvia, jolloin niitä voidaan venyttää ja kokoa muuttaa ilman, että laatu heikkenee. Pienen kuvan kohdalla vektoriksi muuttaminen ei vie aikaa, mutta suuremman tiedoston muuntaminen voi ottaa hetken. Adobe Illustrator näyttää etenemisen ruudulla, muttei kerro jäljellä olevia sekunteja. Kuvan koon muuttuessa ohjelma laskee koordinaatit uudestaan, jolloin laatu pysyy aina yhtä hyvänä. Vektoreiden paras ominaisuus bitteihin verrattaessa onkin, että niitä voi venyttää laatua heikentämättä.

Kuva vektoriksi

Kuinka kuvan saa siis muutettua vektoriksi? Valokuvan ollessa valittuna properties lehdeltä löytyy Image Trace, jonka valitsemalla kuvasta saadaan muutettua pikselit vektorigrafiikaksi. Vanhemmat versiot tuovat saman painikkeen ohjelman ylälaitaan. Valikko antaa valita yli kymmenestä esiasetuksesta mieleisensä. Toisinaan kuvasta voidaan haluta vain ääriviivat, kun toisella kertaa kuva halutaan säilyttää mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Valikosta valittaessa High Fidelity Photo, kuvasta muodostuu vektori, jota kauempaa katsottuna ei välttämättä pysty sanomaan eroa alkuperäiseen bittimuotoiseen kuvaan. Valmiita esiasetuksia voi kokeilla samaan kuvaan, jolloin niiden erot käyvät selväksi. Valikon alapuolelta löytyy toinen painike expand, joka erottaa kuvan ankkuripisteet. Kuvassa näkyvät siniset pisteet määrittävät ääriviivat muodoille ja viemällä tämä vielä hieman pidemmälle, valitaan ungroup, jolloin voit vapaasti valita kuvasta muotoja poistettavaksi tai muualle vietäväksi. Nämä askeleet suoritettuasi olet muuttanut haluamasi kuvan vektorigrafiikaksi ja ottanut askeleen kohti Illustratorin parempaa hallintaa. Sen lisäksi pystyt nyt muokkaamaan objektia, kuten itse haluat.

Pen tool tarjoaa myös toisenlaisen vaihtoehdon. Voidaan piirtää esimerkiksi kuvan objektin päälle kynätyökalulla. Työkalu vaatii kuitenkin harjoittelua ja sen haltuun ottaminen vie aikaa. Lisäksi kuvaan haluttujen värien saaminen voi alkuun tuntua vaikealta, mutta harjoitus tekee mestarin. Toimintaperiaate työkalussa on sama, kuin muissakin Adoben ohjelmissa. Työkalun hallinta onkin erittäin suositeltavaa.

Voit tarkastella image trace työkalua käytössä Youtubessa – Office Hacks kanavallamme