Pilvipalvelualusta tavaroiden internetille

Laajan konsortion käynnistämä Thing2Data-hanke toteuttaa pilvipalvelualustan, johon kukin yksilöllisesti tunnistettu tavara voi tietonsa ja älynsä liittää.

Kukin Thing2Data-palveluntarjoaja saa valmiuden perustaa omia palveluitaan ja ne ovat lähtökohtaisesti keskenään yhteensopivia. Järjestelmän palvelut ulottuvat tavaroiden hallinnoinnista asiakirjahallintaan, lisättyyn todellisuuteen ja IoT-toimintoihin.

Thing2data-hankkeen käynnistäjä Risto Linturi kertoo oheisella videolla, mitä arkkitehtuuri pitää sisällään ja miten tavaroiden identiteetti tunnistetaan ja liitetään niihin liittyviin palveluihin ja uusiin ominaisuuksiin.

Hankkeen lyhyt kuvaus

Thing2data-arkkitehtuurin ideana on se, että tavaroille voidaan antaa identiteetti ja tämän identiteetin perusteella ne voidaan tunnistaa ja niihin voidaan liittää uusia ominaisuuksia internetin pilvipalvelujen avulla. Tavaran itsensä ei tarvitse olla yhteydessä internetiin, vaan yhteydet pilviin voidaan hoitaa esimerkiksi älypuhelimien sovellusten avulla. Oleellista kehitystyössä on se, että pilvipalvelujen rajapinnat ovat avoimia ja dataa voidaan tarvittaessa siirtää kätevästi palvelusta toiseen.

Hankkeen on käynnistänyt Sovelto osana Suomi 2.0 -uudistusohjelmaansa keväällä 2016.

Thing2Data selitettynä – avaa pdf-tiedosto.

 

Hackathon 8.-9.6.2017

Ensimmäinen Thing2Data-hackathon on nyt onnellisesti ohi. Innovaatiokilpailuun haki 25 kehittäjäryhmää, joista valittiin 8 lupaavinta – todella kovia ja kokeneita kehittäjätiimejä. Kaikki tiimit olivat kovia ammattilaisia. Voittajia oli viisi, joista kolme business-casen antaman Fiskarsin johdon jatkoon valitsemia, yksi Innovation Fair -tilaisuuden yleisön suosikki ja yksi Thing2Data-mentoreiden valinta kunniamaininnan saajaksi.

Jokainen ryhmistä olisi ansainnut kunniamaininnan, koska kaikki onnistuivat kehittämään hyödyllisen ja Thing2Data-konseptiin soveltuvan idean. Itse asiassa ideoita oli niin runsaasti, että monilla ryhmillä suurin työ oli ehdotelmiensa karsimisessa nopeasti toteutettavaan tasoon.

Useimmat ryhmät kokeilivat Thing2Data-alustaa käytännössä ja kehittivät demonstraation tai prototyypin Thing2Data-alustan avulla. Kyse oli mobiilisovelluksista, jotka olisi useimmissa tapauksissa ollut melko helppo yhdistää toisiinsa. Thing2Data on ekosysteemien rakentamistyökalu, jonka monet ryhmät oivallisesti huomasivat.

Soveltolaisista mentorointiin osallistuivat Ahti Haukilehto, Heikki Raatikainen, Toni Ylärinne ja Risto Linturi ja puitteet järjesti Pirjo Jarva. Hackathon-järjestäjä oli Industryhack.

Thing2Data-hankkeen näkökulmasta hackathon tarjosi erinomaisen testin alustan käyttökelpoisuudelle. Kyse oli ensimmäisestä tulikasteesta, jossa nähtiin, kuinka nopeasti kehittäjät voivat alustan oppia ja ymmärtää, mihin se parhaiten sopii. Kehittäjien palaute auttaa myös täydentämään alustaa, jotta appsien kehitys olisi mahdollisimman helppoa. Selkeä tulos oli, että tulikaste selvitettiin ja Thing2Data etenee.

Lisätietoa ja valokuvia tapahtumasta löytyy hackathonin sivuilta: http://Thing2Data.com

 

Mediapoimintoja

Yle Ajantasa: Tavaran ei tarvitse olla älykäs ollakseen esineiden internetissä (radio-ohjelma, 14 min) »

Tekniikka&Talous: Lyhtypylväistä tulee älykkäitä – Yritysrypäs haluaa Suomen tavarat internetiin »

UusiTeknologia.fi: Tavaroille oma pilvialusta – lisätty todellisuus mukaan »

Tivi.fi: Tavaroiden Uber tuo älyn tyhmillekin tavaroille – suurhanke alkaa »

Elektroniikkalehti: Suomessa syntyy tavaroiden webbi »