Select Subject – Uusi toiminto Photoshopissa

Select Subject – Uusi toiminto Photoshopissa

Adoben uusi Photoshop CC -päivitys toi mukanaan mielenkiintoisen lisän, kun Select subject niminen työkalu tuli Photoshop CC -käyttäjille saatavaksi. Vain yhdella napin painalluksella ohjelma tunnistaa objekteja kuvassa ja tekee niistä valinnan aktiiviseksi. Valinnan tunnistaa “juoksevista muurahaisista” kohteen ympärillä ja kokeilemalla huomaa, ettei työkalu toimi vielä täydellisesti. Pienellä hiomisella työkalu on kuitenkin erittäin käyttökelpoinen ja helpottaa valintojen tekemistä. Työkalun taustalla toimii Machine Learning ja se on opetettu tunnistamaan tiettyjä asioita, kuten ihmisiä, eläimiä ja kulkuneuvoja.

Työkalun saa käyttöön päivittämällä oman Adobe Photoshop CC:n. Select Subject -työkalun saa aktivoitua usealla eri tavalla. Voit valita Quick selection -työkalun, jolloin ohjelman ylävalikkoon avautuu Select Subject. Toinen ja kenties kätevämpi on tehdä valinta kulkemalla polku Select > Select and mask (alt+ctrl+R), jolloin työskennellään jo valmiiksi select and mask -työtilassa. Kyseinen näkymä mahdollistaa saman Select Subject -toiminnon ja sen hiominen haluttuun muotoon on vaivatonta.

Alla työkalua on käytetty tunnistamaan henkilö yksinkertaista taustaa vasten ja ainoastaan varjostus aiheuttaa ongelmia. Valintatyökalut voivat aiheuttaa päänvaivaa, etenkin aloittelijalle. Valintojen reunat voivat toisinaan olla ongelmallisia. Mitä työkalua tulisi käyttää milloinkin ja voiko kaikkia hallita tarpeeksi hyvin? Harjoittelu luo mestarin ja uuden lisäyksen kautta valintojen teko saattaa nopeutua ja omalta osaltaan helpottua.

Select subject valinta

Select Subject- työkalun tekemä valinta 

valinta ilman muokkausta

Valinta jättää varjostumaa mallin vasemmalle puolella ja käden viereen oikealle

Valinta muokattuna

Pienellä hiomisella luotu valinta ja maski

Adobe Photoshop mahdollistaa edelleen myös samat vanhat tutut valintatyökalut. Tilanteesta riippuen onkin siis suositeltavaa käyttää vanhoja tuttuja, mutta mielestäni Select Subject- työkalu on oiva lisä käytettäväksi.

Tutustu myös aikaisempaan kirjoitukseeni Photoshop perusteet -kurssista.

Tai tutustu Photoshop Elements yrityskäytössä tai Photoshop jatkokurssi, vaativa kuvankäsittely -kursseihin

KATSO ADOBE KURSSIT