SharePoint elää ja voi hyvin

SharePoint elää ja voi hyvin

Tietotyön koko välinearsenaali on muuttunut varsin lyhyessä ajassa. Suurten mullistusten äärellä saattaa tuntua siltä, että kaikki vanha on korvattava uudella pysyäkseen kehityksen mukana. Kuitenkin usein uutta rakennetaan vanhan päälle, eikä perusrakenteiden ja -lainalaisuuksien hallitsemisesta voi koskaan olla haittaa. Sitä vastoin se voi usein olla välttämätöntä, jotta voi ymmärtää, miten uudet järjestelmät toimivat. Sama pätee myös tietotyön välineisiin ja palveluihin. Uudet sovellukset ja järjestelmät hyödyntävät jo olemassa olevia teknologioita ja käytäntöjä, ja hyvä esimerkki tästä on SharePoint Office 365:n takana.

Monipuolinen ja ajankohtainen SharePoint

SharePointin hyödyntämismahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu pelkkään tiedostonhallintaan. Se on erinomainen työkalu myös erilaisten luettelomuotoisten tietojen keräämiseen, hallintaan ja jakeluun. Sen mukana tulevat kalenterit, tehtäväluettelot ja muut projektinhallintatyökalut ovat yleisessä käytössä, mutta harvempi on hoksannut hyödyntää mahdollisuuden mukautettujen luetteloiden luomiseen erilaisiin tiedonhallintatarpeisiin. SharePoint antaa myös loistavat edellytykset sisällön jakamiseen asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Se on äärimmäisen tärkeä ominaisuus, jonka rooli vain kasvaa tulevaisuudessa.

Office 365 – ei uhka, vaan mahdollisuus

SharePointin asemaa on viime aikoina kyseenalaistettu, sillä Office 365:n mukana tulevat sovellukset operoivat sen kanssa pitkälti samoilla käyttöalueilla ja ovat helpompia omaksua. Esimerkiksi Teams-sovellus on nähty SharePointin suoranaisena korvaajana, mutta asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Teams käyttää tiedostojen tallentamiseen sille automaattisesti luotua SharePoint-sivustokokoelmaa, joten SharePoint-osaaminen on lopulta tarpeen täyden hyödyn saavuttamiseksi, vaikka se ei olisikaan ensisijainen työkalu Office 365 -ympäristössä.

Office 365:n helppokäyttöisyys ja sovellusvalikoima tekevät myös SharePointista vahvemman. Sen perinteisistä vahvuuksista, kuten edellä mainitusta tiedostonhallinnasta, voidaan saada lisää tehoja irti täydentämällä sitä muiden Office 365 -sovellusten ominaisuuksilla. Esimerkiksi Microsoft Forms -sovellus tarjoaa mahdollisuuden SharePoint-sivuihin upotettavien lomakkeiden luomiseen, ja Stream-sovelluksen avulla saat upotettua myös videoita. Myös trendikkään Power BI -raportin esittäminen oman tiimin sivustolla on vaikuttava vaihtoehto.

Uudet ominaisuudet pitävät ajan tasalla

Uudistunut käyttöliittymä tekee SharePointin käytöstä kaikin puolin johdonmukaisempaa, ja uudet sivupohjat mahdollistavat nykyaikaisen sisällöntuotannon sekä entistä monipuolisemman upotetun sisällön hyödyntämisen. Microsoft on ottanut huomioon myös sen, että pilvipalveluiden hyödyntäminen ei aina ole mahdollista. SharePoint Serveristä onkin tulossa uusi 2019-versio vielä tämän vuoden loppupuolella.

Työelämän välineet ja toimintatavat muuttuvat ennätysnopeasti kehityksen sekä uusien trendien myötä. Jatkuvasti kehittyvä SharePoint pitää kuitenkin edelleen pintansa erittäin hyödyllisenä, ajankohtaisena ja monipuolisena työkaluna.

 

Tutustu myös SharePoint-koulutuksiin SharePoint dokumentinhallintajärjestelmänä ja SharePoint 2013/2016 ominaisuudet ja käytön suunnittelu.

Jos haluat osata SharePointin kokonaisvaltaisesti, nyt sinulla on myös mahdollisuus saada kaikki tarvittava tieto yhdessä viikossa SharePoint-leirillä.

Jos mikään näistä ei osunut tarpeeseesi, tästä voit katsoa koko SharePoint koulutustarjontamme.