Sovelto A-Insinöörien apuna toimivan tiimin rakentamisessa

Sovelto A-Insinöörien apuna toimivan tiimin rakentamisessa

Nykypäivän työelämässä tehokas tiimi koostuu asiantuntijoista, joilta löytyvät valmiudet myös itsensä johtamiseen. Kun A-Insinööreillä ilmeni tarve uuden assistenttitiimin yhteistyön tehostamiseen, katseet kääntyivät Sovelton suuntaan.

Luottamus ja avoimuus toimivan tiimin perustana

A-Insinöörien johdon assistentti sekä hallinnon koordinaattori Heidi Jämsä sai pyynnön lähteä luotsaamaan assistenttitiimiä tämän vuoden alussa. Organisaatiossa tiimejä oli johdettu aiemminkin, mutta ei kovinkaan koordinoidusti, vaan palaverit ja kokoontumiset olivat olleet satunnaisia. ”Tällä kertaa tavoitteena oli rakentaa verkosto, jossa kaikki tukevat ammatillisesti toisiaan tässä suuressa organisaatiossa. Tahdoimme yhdistää tiimiä ja saada yhdessä tekemisen vahvuudet todella esiin”, Jämsä täsmentää. Hän on ollut itse osana erilaisia tiimejä, ja sen kautta hänellä oli jo kokemuksia workshopeista sekä yhteistyön parantamisen menetelmistä. Pelkkä koulutus ja olennaisten asioiden havainnollistaminen ei kuitenkaan Jämsän mukaan yksinään riitä. ”Juju piilee siinä, mitä arjessa tapahtuu koulutuksen jälkeen ja kuinka uudet asiat saadaan sitoutettua käytäntöihin.”

Yhteistyötä Sovelton kanssa oli tehty jo aiemmin Sovelto Channelin tiimoilta, joten kun tiimijohtamisen valmennustarve ilmeni, osasivat Sovelton asiantuntijat suositella juuri oikeanlaista vaihtoehtoa. Jämsä ja Sovelton kouluttaja Siiri Paukkunen kävivät keskusteluja tavoitteista sekä lähtökohdista, ja keskustelujen pohjalta rakennettiin tarpeiden mukainen kokonaisuus.

”Tahdoimme saada selville, minkälaisista ihmisistä tiimi koostuu ja kuinka erilaisuus saataisiin nimenomaan vahvuutena mukaan. Meille menestyksen rakentaminen yhdessä on aina ollut tärkeä arvo”

Yleensä tiimivalmennukset on suunniteltu valmiille tiimeille, mutta nyt kyseessä oli uusi tiimi, jota on vasta alettu vahvistaa. Valmennus rakentuikin pääosin workshopeista sekä toisiinsa tutustumisesta, sillä kaikki tiimin jäsenet eivät vielä tunteneet toisiaan. ”Suurin tavoitteemme oli saada kaikki assistentit saman katon alle ja todella tutustua toisiimme. Tahdoimme löytää niitä yhteisiä vahvuuksia, kehityskohteita sekä haasteita, joita voi joskus olla yhteistyön rakentamisen polulla”, Jämsä täsmentää. Koska hän on toiminut uuden tiimin parissa vasta vähän aikaa, hän ei vielä tuntenut parhaita tapoja lähestymiseen tai asioiden esittämiseen. ”Tahdoimme saada selville, minkälaisista ihmisistä tiimi koostuu ja kuinka erilaisuus saataisiin nimenomaan vahvuutena mukaan. Meille menestyksen rakentaminen yhdessä on aina ollut tärkeä arvo”, Jämsä jatkaa. Hän myös korosti tiimin ulkopuolisen valmentajan merkitystä, jolloin hän pystyi itsekin toimimaan osana tiimiä valmennuksen eri vaiheissa.

Tasapainoinen yhdistelmä käytäntöjä ja teoriaa

Johtamisen muutoksesta on puhuttu jo pitkään, ja sen asettamat vaatimukset ovat jo arkipäivää. Kun tiimin keskinäiset toimintatavat ja luottamus ovat kunnossa, ihmiset pärjäävät työssään paremmin ja koko organisaation toiminta tehostuu. Valmennuksessa hyödynnettiin mm. Patrick Lencionin oppeja luottamuksen ja avoimuuden korostamiseksi sekä vuorovaikutuksen periaatteita.

”Kaikki eteni sujuvasti eikä tuntunut missään vaiheessa raskaalta. Ei ollut liikaa kalvosulkeisia tai yksinpuhelua, kaikki oli rakennettu sujuvaksi ja nimenomaan meidän tarpeidemme ja tavoitteidemme mukaiseksi”

Jämsän mukaan osallistujat olivat jo koulutuksen aikana äärettömän iloisia, että saivat olla mukana. ”Ohjelma oli hyvin järjestetty, ja saimme keskustella työpajoissa ja työstää yhteisiä asioita. Varsinkin koulutuksen jälkeen havainnollistettiin yhteistyön parantamisen keinoja, joista syntyi yhteisiä prosesseja. Ne lähentävät meitä ja antavat yhteistä puuhaa”, Jämsä kuvailee koulutuksen välittömiä vaikutuksia. Myös ammattitaitoinen esitystapa sai kiitosta. Teorian ja käytännön tekemisen tasapaino oli kunnossa, ja teoria toi esille nimenomaan A-Insinöörien näkökulmaa. ”Kaikki eteni sujuvasti eikä tuntunut missään vaiheessa raskaalta. Ei ollut liikaa kalvosulkeisia tai yksinpuhelua, kaikki oli rakennettu sujuvaksi ja nimenomaan meidän tarpeidemme ja tavoitteidemme mukaiseksi”, Jämsä summaa.

A-Insinöörien arvomaailma on Jämsän mukaan kiteytynyt Yhdessä ja paremmin -ajatuksen ympärille. Ne kuvaavat hänen mielestään erinomaisesti myös yhteistyötä Sovelton kanssa.

Kiinnostuitko? Räätälöidään teille koulutus.