Suunnitelmallista opiskelua työn ohessa

Suunnitelmallista opiskelua työn ohessa

Fujitsun infra-asiantuntija Tomi Virtaselle sopii opiskelu työn ohessa.

Tomi Virtasella on 13 vuoden kokemus palvelinpuolen tehtävistä ja hän on nähnyt työssään Fujitsun Infra-asiantuntijana pitkän kehityskaaren Microsoftin ohjelmistoissa ja pilvipalveluissa. Asiantuntijatyöhön kuuluu tyypillisesti jatkuvaa uuden oppimista, mutta miten aikatauluttaa asiantuntijoiden kouluttautuminen ilman työtehtävien ruuhkautumista?  

“Kyllähän viikon mittainen kurssi voi olla työnantajalle kova kokemus ja itselläkin on aina kurssin jälkeen ollut pieni paine saada hommat eteenpäin. Menee helposti viikkojen päähän se, että pääsee jatkamaan itseopiskelua. Siinä tahtoo helposti opitut asiat unohtua, kun ei ehdi palata opittuun.” 

Asiantuntijoiden osaamisesta kannattaa pitää huolta 

Aiemmin Tomin kouluttautuminen tapahtui 3 – 4 päivän kurssijaksoilla, mutta Soveltosta Tomi löysi asiantuntijatyöhön mainiosti soveltuvan koulutusmallin, jossa opiskellaan 1 päivä viikossa. Tomin opiskelupäivä on aina maanantai.  

“Siten jäi loppuviikolle aikaa itseopiskeluun. Muuttui tavallaan tavoitteellisemmaksi koko opiskelu, kun tiesi, että taas seuraavana maanantaina on uusi asia opittavana.” 

Itseopiskelut Tomi tekee mieluusti aamuisin, ennen kuin muu perhe herää. Silloin saa olla rauhassa, eikä työpuhelin pirahtele. Opiskelusta on tullut jäsentynyt osa elämää. Sovelton kursseilla Tomin mielestä parasta on juuri se, että opiskelu on suuntaviivoitettu ja aikataulutettu siten, että se kannustaa oppijan itseopiskeluun. Tästä on ollut hyötyä myös sertifiointeihin ja aikaa säästyy olennaisen oppimiseen. 

“Itse kun opiskelee, niin usein keskittyy liikaa yksityiskohtiin. Kursseilla löytyi hyvin peruspainopisteet ja sai tietää, mitä kannattaa opiskella.” 

Myös useat Tomin kollegan ovat ottaneet oppimismallin omakseen. Parhaimmillaan kollegoiden kanssa on voinut työpaikalla jakaa oppimaansa ja antaa myös toisille vinkkejä uuden oppimisen omaksumiseksi. Yhden päivän kursseilla labraharjoituksiin ei jää aivan yhtä paljon aikaa kuin pidemmillä kursseilla, mutta Tomin mukaan kurssitehtävät tukivat hyvin itseopiskeluaLisäksi kurssin aikana oli käytössä Azure Free Pass, joten harjoituslabroja pääsi tekemään myös kotona.  

  

Kalvoralli ei kannata 

Tomin kokemuksen mukaan useamman päivän kursseilla on usein se ongelma, että kurssin loppupäätä kohden opetustahti tuppaa tiivistymään, ja asiat täytyy runnoa väkipakolla kurssikokonaisuuteen. Tomille räätälöidyssä oppimismallissa käydään yksi asiakokonaisuus viikossa, jolloin asioiden opetteluun ja sulatteluun on paremmin aikaa.  

“Kun on opittavana vain yksi asia per viikko, luin kyseisen aihealueen viikonloppuna ja pala kerrallaan tuli opiskeltua koko moccialue. Oli paljon helpompi mennä sertitestiin, kun on ehtinyt käydä rauhassa läpi koko alueen.”  

  

Soveltosta löytyi uusi suunta opiskeluun  

Perheellisenä Tomi arvostaa opiskelun rytmittämistä työpäivien lomaan ja hän on löytänyt myös parhaan tavan itseopiskeluun.  

“Mulle sopii tosi hyvin tämä vaiheittain opiskelu. Se suuntaviivoitti asiaa eteenpäin ja kannusti itseopiskeluun. Tsemppiä vaan kaikille opiskelijoille!” 

Sovelto logo cmyk

Kuuntele Tomin haastattelu Soveltoradion jaksossa “Opiskelua pienissä paloissa

Ota yhteyttä »

Tutustu Sovelto PRO -palveluun »