Tarina Sovelto Virtual -kurssin suorittamisesta 

Tarina Sovelto Virtual -kurssin suorittamisesta 

Aluksi lienee aiheellista pohjustaa opiskelutarinaa yleisellä tasolla. Oppimiskulttuuri on muutoksessa ja varsinkin nuoremmat sukupolvet suosivat enemmän itseopiskelua perinteisen luokkaopiskelun sijaan. Tämä on muuttanut myös meidän kurssitarjontamme muodostamista. Sovelto on määrittänyt oman tarjontansa vastaamaan tulevaisuuden työntekijöiden vaatimuksia. Tällä hetkellä tarjonta keskittyy kolmeen pääkategoriaan:

  • Sovelto Intensive: Opiskelu tapahtuu reaaliaikaisesti ja opettajajohtoisesti. Opiskelija voi suorittaa kurssin, joko verkossa tai paikan päällä luokassa.
  • Sovelto Virtual: Opiskelu tapahtuu itsenäisesti virtuaalimateriaalin avulla
  • Sovelto Hybrid: Yhdistelmä itsenäistä- sekä opettajajohtoista opiskelua. Opiskelu tapahtuu verkossa ja/tai luokassa.

 

Sovelto Virtual – MOD

Sukelletaan hieman syvemmälle Sovelto Virtual -kurssitarjontaan. Lähdin suorittamaan Microsoft Official Course On-Demand (lyhyemmin MOD) -kurssia. MOD:ssa kurssimateriaali on siis luotu Microsoftin toimesta ja oppimisalustana käytetään Skillpipea, joka on web-selaimen kautta käytettävä opiskelujärjestelmä.

Kurssille ilmoittautumisen jälkeen sinulle lähetetään koodinrimpsu sähköpostitse, jolla saat kurssimateriaalin haltuusi. Koodi syötetään järjestelmässä “Add course” -painikkeella, jonka jälkeen se ilmestyy sinun “Bookshelfiin”. Eli kurssiopiskelujen kautta sinä ikään kuin keräät omaa virtuaalista kirjahyllyä. Nörtin päiväuni. 🙂

 

Kuva 1. Osa Miron kirjahyllystä.

 

Kurssin valinta

Pilvipalveluiden suosion kasvaessa päädyin suorittamaan “Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions” -kurssin. Tämä kurssi valmentaa sinut samannimiseen sertifiointitestiin, jonka läpäistyäsi sinusta tulee Microsoft Certified Professional. MCP-titteli on siis osoitus henkilön osaamisesta tietyn Microsoft -teknologian alueella. Valitsemani kurssi opettaa Azuren salat ihan alusta alkaen, mutta vaatii silti paljon etukäteisosaamista. Kurssin esitietovaatimukset sisältävät mm.

  • Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) certification in Windows Server 2012
  • Understanding of on-premises virtualization technologies, including: virtual machines, virtual networking, and virtual hard disks (VHDs)
  • Understanding of websites, including: how to create, configure, monitor and deploy a website on Internet Information Services (IIS).
  • Understanding of resilience and disaster recovery, including backup and restore operations.

 

Opintojen kulku

Kurssimateriaalit on jaettu 11 moduuliin ja ne koostuvat pääosin muutaman minuutin mittaisista videoista ja labroista. Seassa on myös lyhyitä yhteenvetotekstejä, kattavat step-by-step -ohjeet labroihin sekä erilaisia tehtäviä. Kun aloitat opinnot, saat käyttöösi myös “Microsoft Student Access Passin”, joka tarjoaa 85€ opintotukea labraharjoituksia varten.

Kurssin aloitettuani huomasin suoraan omien esitietovaatimusten puutteet, sillä tietyt asiat käydään läpi melko nopeasti, ja jäät miettimään mitä opettaja juuri sanoikaan. Jonkin verran tuli pysäytettyä videoluentoa ja googletettua lisätietoa käsitteistä, jotka eivät olleet ennestään tuttuja. Kerran jopa huomasi, että oli tullut selailtua tunnin verran videoita demilitarized zonesta, port forwardingista, nic teamingista ja useammasta muusta aiheesta. Tämä onkin suuri itseopiskelun tarjoama etu verrattuna luokkaopiskeluun. Näitä kaikkia perusasioita ei olisi ollut mahdollista käydä läpi tunnilla ja tuskin olisin edes viitsinyt näin suomalaisena kysyäkään joka asiaa.

 

Kuva 2. Sisällysluettelo ja videoluento.

Kuva 2. Sisällysluettelo ja videoluento.

Videoiden aikana oli mukavaa myös se, että voit katsoa saman asian useampaan kertaan. Usein jokin aihe ei vain uppoa ensimmäisellä kuuntelukerralla, vaan sama kohta pitää kelata alkuun muutaman kerran. Oli myös hetkiä, jolloin etsin oppimisen tueksi graafisen esityksen kappaleen aiheesta Youtuben kautta. Myös taukojen pitäminen silloin, kun pää ei kestä enempää, oli mukava plussa perinteiseen luokkaopetukseen verrattuna.

Kurssin labraharjoitukset tehdään Microsoftin virtuaalikoneen sisällä, joka on konfiguroitu tätä kurssia varten. Virtuaalikoneelle on asennettu mm. PowerShell -komento, jolla voit asentaa haluamasi moduulikohtaisen harjoitusympäristön oman Azure tilauksesi sisälle. Komento asentaa siis erilaisia case tilanteita, jotta saisit aidontuntuisen toimintaympäristön harjoituksillesi.

 

Esimerkki harjoituksista
Kuva 3. Esimerkki harjoituksista

 

Labroissa pääset tekemään ohjatusti erilaisia pilvipalveluratkaisuja hyödyntäen Azuren eri käyttöliittymiä. Luomasi virtuaalilaitteet laskutetaan siis aivan normaalisti. Huomioitavaa onkin, että harjoitusten päätteeksi kannattaa poistaa kaikki virtuaalilaitteet, jotteivat ne jää taustalle imuroimaan opintotukeasi. Labrojen tekemiseen suosittelen laajakuvanäyttöä. Oma 13″ läppäri jää melko laihaksi varsinkin, kun yrittää lukea labraohjeita samaa aikaan. Hyväksi havaittu keino on myös tulostaa ohjeet, niin ei tarvitse räpeltää välilehdeltä toiselle.

Lähdin aluksi opiskelemaan periaatteella, että suoritan kurssia aina, kun työaikataulu antaa periksi. Big mistake. Kolmen vartin mittaiset opintosessiot muiden töiden ohessa eivät ole se optimaalisin tapa saada tietoa omiin aivoihin. Avokonttorit ovat melko painajaismaisia, mitä keskittymiseen ja uuden asian opiskeluun tulee. Saavutat parempia tuloksia, kun aikataulutat ja pyhität kerralla pari tuntia kurssia varten. Laita siis suosiolla sähköposti kiinni ja mene hiljaiseen tilaan opiskelemaan. Saat takuuvarmasti nopeammin tuloksia.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan tämä itseopiskelukurssi on loistava vaihtoehto kenelle tahansa. Suosittelen tätä varsinkin, mikäli sinulta ei löydy paljoa esitietoa aiheesta. Kurssin labrat tukevat myös loistavasti kinesteettisen oppijan tarpeita ja ne olivatkin mielestäni paras osa tätä kurssia.  Luokkaopiskelussa suurimman hyödyn saavat ne, jotka kyselevät paljon ja hyödyntävät kouluttajan kokemusta. Itse en olisi tätä arpaa pystynyt hyödyntämään vielä tämän hetken taidoillani.

Tätä tekstiä kirjoittaessa kurssi on vielä seitin ohuesti kesken. Eteenpäin ollaan kuitenkin menty roimasti ja jään mielenkiinnolla odottamaan riittääkö rahkeet sertifikaattitestin läpäisemiseksi tulevaisuudessa.